Uzaydaki Gizemli Geçitler: Solucan Delikleri



Yazının altında acelesi olanlar için özet bilgi mevcut, ama biz yine de hepsini okumanızı öneriyoruz :)

Bilim- kurgu filmlerinde gerçekleştirilen uzay seyahatleri aslında sanıldığından daha zordur. Uzay seyahatlerini de zorlaştıran şey ise uzayın hala bilinmezlerinin çok olmasıdır. Peki, uzayın bu tür bilinmezlerinden olan, solucan deliği adıyla bildiğimiz oluşumların günümüzde nasıl açıklandığını hiç düşündünüz mü? Hadi gelin, Solucan Delikleri hakkındaki bilinmezler kapısını biraz aralayalım.


solucan deliği nedir, görelilik kuramı, zamanda yolculuk,





Solucan Deliği Nedir?

Solucan deliği, evrenin içindeki yolculuklarda çok uzak yerlere çok kısa zamanda gitmeyi mümkün hale getiren teorik kısayol geçididir. Yani bir nevi, Bilim Kurgu ve Fantastik film türlerinde gördüğümüz ışınlanma kapılarının işleviyle aynı diyebiliriz. Ne kadar da ilginç değil mi? 

Solucan deliğini ilk kez Albert Einstein, Genel Görelilik Kuramının bir ürünü olarak ortaya atmıştır. Albert Einstein ve Nathan Rose, 1935 yılında Genel Görelilik Kuramını kullanarak uzay-zaman içerisinde geçitlerin var olduğunu belirttiler. Fizikçiler de uzay-zamanda iki farklı nokta arasındaki bağlantıyı sağlayan ve kuramsal olarak kestirmeler oluşturarak mesafeyi ve yolculuk süresini azaltabilen bu geçitleri, Einstein-Rosen Köprüsü veya Solucan Deliği olarak isimlendirdi. 


zamanda yolculuk mümkün mü, solucan deliği ne işe yarar










Solucan deliklerin gizemi oldukça büyük ve ilgi çekici... Şimdi de sıra, bu geçitlerin daha ayrıntılı yapısını incelemeye geldi. 

Solucan Deliği Teorisi

Solucan Delikleri ya da bir diğer adıyla Einstein-Rosen Köprüsü, iki ağız bir de bu iki ağzı bağlayan bir boğazdan meydana gelir. Geçidin ağzı genellikle küreseldir ve boğaz kısmı ise doğrusaldır.

Einstein'in Genel Görelilik Kuramı, matematiksel olarak solucan deliklerinin varlığını onaylıyor ama bugüne kadar bir tane dahi solucan deliğine rastlanmamıştır. Fakat negatif kütleli solucan deliklerinin yeri, negatif yüklü deliğin etrafındaki ışığı yer çekimiyle etkilemesiyle bulunabilir.

Genel Göreliliğin çözümlemelerinden bazıları, solucan deliğinin her iki ağzında da birer kara deliğin yer aldığını gösteriyor. Fakat sönmek üzere olan bir yıldızın çöküşüyle, doğal olarak oluşan bir kara deliğin kendisi solucan deliği meydana getiremez.

Solucan Delikleri Hakkında

Solucan deliği geçişleri, sandığınız kadar basit olaylar değil ve son derece karmaşık. Günümüz teknolojisiyle insanoğlu, henüz solucan deliği yolculuklarını gerçekleştirebilmiş değil. Peki, bunun sebebini hiç merak ettiniz mi? Neden bunu bugünün teknolojisiyle yapamıyoruz, karşılaşabileceğimiz sorunlar neler? Gelin şimdi bu soruların cevaplarını bulalım.

1- Boyut

Hesaplamalara dayanarak ilk oluşan solucan deliklerinin mikroskobik seviyelerde olduğu kabul ediliyordu. Elbette bu kadar küçük bir şeyi yolculuk için kullanmak pek mümkün olmayacaktır. Fakat evrenin genişlediğini kabul edersek bazı solucan deliklerinin çok daha büyük boyutlara gelmiş olma olasılığı da vardır.

2- Durağanlık

Bu deliklerin yolculuk için kullanılmamasının nedenlerinden biri de bu deliklerin çok hızlı şekilde çökmesidir. Fakat Einstein'in Genel Görelilik Kuramını geçip günümüzdeki gelişmelere bakarsak, bir solucan deliğinin çökmesini engelleyen negatif enerji yoğunluğu ve onun yanında da çok fazla negatif basınç içeren madde bulundurduğundan, deliğin uzun süre şeklinin korunduğu görülmüştür. Burada bahsi geçen maddeye kısaca "egzotik madde" de deniyor.

Eğer bir solucan deliği, yeterince egzotik madde içeriyorsa teorik olarak uzay boyunca bilgi gönderiminde ve yolculuk yapılmasında kullanılabilir.

Şöyle bir bonus da verelim. Bilim insanları, solucan deliklerinin evrendeki birbirinden farklı iki bölgeyi birbirine bağladığı gibi aynı zamanda iki farklı evreni de bağlıyor olabildiğini düşünüyor.

Özet

Solucan delikleri, çok uzak yerlere çok kısa zamanda gitme olanağını sunan teorik geçitlerdir. Tanımda da vurguladığımız gibi bu geçitler teoriktir ve insanoğlu henüz rastlamamıştır. Einstein'in ortaya attığı Genel Görelilik Kuramının çözümlemelerinde solucan deliklerinin matematiksel olarak varlığı onaylanmıştır. 1935'te Albert Einstein ve Nathan Rose beraber Genel Görelilik üzerinden solucan deliklerinin varlığını herkese duyurdular. Bu nedenle bilim dünyasında bu geçitler için "solucan deliği" adının yanında "Einstein-Rosen Köprüsü" adı da kullanılır. Günümüz teknolojisiyle solucan deliklerini kullanmak pek mümkün değil. Fakat araştırmacılar solucan deliklerinin günümüz teknolojisiyle olmasa da uzay yolculuklarında ya da haberleşmede kullanılabileceğini söylüyorlar.

Yorum Bırakmayı Unutma Lütfen :)

Yorumların bizim için değerli. Yazıyı okuduktan sonra yorum yaparak Bilim Ayısı'nın içerik kalitesine katkıda bulunabilirsin. Bu sayede biz de daha kaliteli içerikleri seninle daha hızlı paylaşabiliriz.

Sol üst köşedeki oka tıklayarak Anasayfa üzerindeki sosyal medya ikonlarından sosyal medyada bizi bulabilir ve ilgi çekici paylaşımlarımızı takip edebilirsin.

Bilim Ayısı başlığı altından e-posta ile abone olarak yayınladığımız yeni içeriklerden ücretsiz haberdar olabilirsin.



Aklına takılan ve senin için araştırıp yayınlamamızı istediğin ne varsa yoruma konusunu bırakabilir ya da anasayfadaki "İletişim" menüsünden bize ulaşabilirsin.

KAYNAK

https://bilimfili.com/solucan-deligi-nedir/
http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/solucan-delikleri
https://www.fizikist.com/nedir-bu-solucan-delikleri/


 






Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!