Yazının altında acelesi olanlar için özet bilgi mevcut, ama biz yine de hepsini okumanızı öneriyoruz :)
Fizik dalında, günümüzde bile oldukça az sayıda kadın fizikçi vardır. Aslında fizik kuralları cinsiyetten ayrı olmalıdır çünkü evrenin düzenine ve güzelliğine her iki cinsten insan da ulaşabilir ki tarihte öyle de olmuştur. İşte karşınızda modern fiziğe yön veren kadın bilim insanları hakkındaki 5 gerçek.
Ünlü Polonyalı kadın fizikçi Marie Curie, iki farklı bilimsel dalda Nobel ödülü alan tek insandır.
Marie Curie ilk olarak 1903’te radyoaktivite ile ilgili çalışmaları ile Nobel Ödülü’nü aldı. Kazandığı ödülü, kocası Pierre Curie ve radyoaktiviteyi bulan diğer kişi Henri Bequerel ile paylaştı. Bunun ardından 1911’de, Marie Curie radyum ve polonyum buluşları ve bu daldaki diğer çalışmaları için Kimya Nobel Ödülü’nü aldı.Şimdiye kadar sadece 2 kadın Nobel Fizik ödülünü aldı.
Bu iki kadın Marie Curie ve Maria Goeppert Mayer’dir.Avusturyalı fizikçi Lise Meitner nükleer füzyonu açıklayan ilk teoriyi geliştirdi.
Fakat Nobel topluluğu onu önemsemedi ve Lise Meitner’in yerine ödülü Otto Hahn aldı. Meitner tarihte atom bombasının anası olarak tanındı.Ünlü fizikçi Albert Einstein, Alman matematikçi Emmy Noether’i bir matematik dehası olarak adlandırdı.
Noether teoremi modern fiziğin çoğunluğunun üzerine kurulduğu temel bir düşüncedir. 1918 yılında yayınlanan teoreme göre, eğer bir cismin simetrisi varsa bu, cismi enerji korunumuna götürür.İngiliz gökbilimci Cecilia Payne - Gaposckin, Güneş ve diğer yıldızların ağırlıklı olarak hidrojenden meydana geldiği fikrini ortaya attı.
Bu fikir çoğu kişi tarafından kabul edildi ve Cecilia büyük bir başarıya imza attı. Daha sonra da Harvard Üniversitesi’nde astronomi bölümüne başkan oldu. Ayrıca Cecilia Payne- Gaposckin, Harvard Üniversitesi’nin astronomi bölümüne seçilen ilk kadın başkandır.Yazarın Yorumu
Günümüzde bile kadınların erkeklerle daha eşit haklara sahip ve bilimde daha aktif olabildikleri bir dünya dilerken, tarihe damgasını vurmuş bu bilim kadınlarının ta o zamanlardan bıraktıkları ışık dalgası günümüzü aydınlatmaya yetebiliyor... Bugün bilimle uğraşan kadınların önüne konulan setler bu kadar katıyken, geçmişteki o bilim kadınları kim bilir ne zorluklarla uğraşmak zorunda kalmıştır. Benim Bilim Ayısı yazarı olarak bilim dünyasından istediğim, bilime daha çok kadın kazandırılması ve bunun için de kadınlarımızı bu konularda daha fazla destekleyebilmemizdir. Bu olduktan sonra güzide ülkemizin ve insanlığın gelişiminin daha hızlı olacağını düşünüyor, daha renkli bir bilim dünyası için buraya izninizle bir dilek bırakıyorum...
Yorum Bırakmayı Unutma Lütfen :)
Yorumların bizim için değerli. Yazıyı okuduktan sonra yorum yaparak Bilim Ayısı'nın içerik kalitesine katkıda bulunabilirsin. Bu sayede biz de daha kaliteli içerikleri seninle daha hızlı paylaşabiliriz.
Sol üst köşedeki oka tıklayarak Anasayfa üzerindeki sosyal medya ikonlarından sosyal medyada bizi bulabilir ve ilgi çekici paylaşımlarımızı takip edebilirsin.
Bilim Ayısı başlığı altından e-posta ile abone olarak yayınladığımız yeni içeriklerden ücretsiz haberdar olabilirsin.
Aklına takılan ve senin için araştırıp yayınlamamızı istediğin ne varsa yoruma konusunu bırakabilir ya da anasayfadaki "İletişim" menüsünden bize ulaşabilirsin.
KAYNAK
https://www.fizikist.com/modern-fizige-sekil-veren-kadin-bilim-insanlari-hakkindaki-5-gercek/
http://fizikakademisi.com/2015/09/30/modern-fizige-sekil-veren-kadin-bilim-insanlari-hakkindaki-5-gercek/
Yorumlar
Yorum Gönder