Neden Rüya Görüyoruz? Hızlı Göz Hareketi (HGH) Nedir?


Yazının altında acelesi olanlar için özet bilgi mevcut, ama biz yine de hepsini okumanızı öneriyoruz :)

Her gece uyuduğunuzda zihniniz kısa bir gezintiye çıkar. Uyurken beyniniz tekrar tekrar, “uyku evreleri” dediğimiz bazı safhalardan geçer. Peki neden rüya gördüğünüzü hiç bilimsel açıdan düşündünüz mü? Bugün Bilim Ayısı’nda bu soruyu açıklığa kavuşturuyoruz. Hadi başlayalım…


rüya görme sebepleri

Beyniniz gece boyunca, uykunun çeşitli evrelerinde birkaç defa tekrarlanan döngüler yaşar. Bu evrelerden biri de hızlı göz hareketidir.

Hızlı Göz Hareketi (HGH) Nedir?

Çoğu rüya, “Hızlı Göz Hareketi” ya da “HGH” denilen en derin uyku evresi süresinde görülür. HGH boyunca gözleriniz göz kapaklarınızın altında hızlıca hareket etmeye başlar.

Eğer bir defa bile uyuyan birini incelediyseniz, onun göz seğirtmelerini fark etmişsinizdir. Bu durum, HGH uykusunun son derece normal bir safhasıdır.

Önceden araştırmacılar, rüyaların sadece HGH evresinde görüldüğüne inanıyorlardı; fakat şimdi çoğu araştırmacı, rüyaların uyku döngüsünün herhangi bir safhasında görülebileceği konusunda aynı fikirde.

hızlı göz hareketi (hgh)

Neden Rüya Görüyoruz?

Peki, insanlığın yüzyıllar boyu anlamları ve sebepleri hakkında kafa yorduğu rüyaları neden görüyoruz?

Uyku araştırmaları ve tıp teknolojisindeki ilerlemelere rağmen, bilim insanları bugün hala neden rüya gördüğümüzü tam olarak açıklayamasa da bazı ilginç teoriler ortaya atıldı.

Bazı uzmanlar rüyaların, gün içinde yaşadığımız bütün olaylar ve duyguları yeniden hatırlamak ve haklarında düşünmek için bir yol olduğuna inanıyor. Ayrıca onlara göre rüyalar fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığımızda önemli bir rol oynuyor.

Diğer bilim insanları benzer bir şekilde, rüyaların bir problem çözümü şekli olduğunu iddia ediyor. Onlara göre rüyalarımız bize yaşamlarımızdaki çelişkilerin, soruların ve problemlerin üzerinde daha detaylı kafa yorabileceğimiz güvenli bir alan sunuyor.

rüyayla ilgili teoriler

Diğer bilim insanlarının düşüncelerine göre ise rüyalar basitçe, göz kırpmak ya da gaz çıkarmak gibi fiziksel işlevlerdir.

Araştırmacılar her ne kadar neden rüya gördüğümüz konusunda bir fikir birliğine varmış olamasalar da bir konuda hemfikirler: Hepimiz rüya görüyoruz!

Hayatımızın Üçte Biri Uykuda Geçiyor!

Rüya gördüğümüz gerçeği iyi bir şey olsa gerek… Sonuçta zamanımızın azımsanamayacak bir bölümünü uykuda geçiriyoruz. Uyumayı bir hobi olarak nitelendiremesek de bunu çok yapıyoruz ve yaşantımızın yaklaşık 3’te birini uyuyarak geçiriyoruz. Çünkü çoğu insan her gece ortalama olarak 8 saat uyur.

Konuyu matematik hesabına döktüğümüzde vardığımız sonuç bayağı şaşırtıcı! Çünkü bu hesaba göre, çoğu insanın yılda 122 günü uykuda geçiyor. Yani 75 yaşına bastığımızda, 25 yılımızı uykuda geçirmiş olacağız…

hayatımızın ne kadarı uykuda geçiyor

Özet:

Uyku, birçok evreye sahip döngülerden oluşur.

Hızlı Göz Hareketi (HGH), uykunun en derin zamanıdır ve gözler bu süre içinde göz kapaklarının altında hızlıca hareket eder.

Eskiden rüyaların sadece HGH’de görüldüğüne inanılırken, şimdi ise rüyaların herhangi bir zamanda görülebileceği, kabul edilen bir durum.

Neden rüya gördüğümüzün bilimsel bir açıklaması hala yapılamamıştır. Ama bu konuyla ilgili birçok ilginç teori ortaya atılmıştır.

Ortalama olarak yaşamımızın 3’te biri ve bir yılın 122 günü uykuda geçiyor. 75 yaşına geldiğimizde, 25 yılımız uykuda geçmiş olacak.

Kaynak:
https://wonderopolis.org/wonder/why-do-we-dream


"Zeka Doğuştan Mı Gelir, Sonradan Mı Gelişir?" başlıklı yazıyı okumak için buraya tıklayabilirsin. 

Yorum Bırakmayı Unutma Lütfen :)

Yorumların bizim için değerli. Yazıyı okuduktan sonra yorum yaparak Bilim Ayısı'nın içerik kalitesine katkıda bulunabilirsin. Bu sayede biz de daha kaliteli içerikleri seninle daha hızlı paylaşabiliriz.

Sol üst köşedeki oka tıklayarak Anasayfa üzerindeki sosyal medya ikonlarından sosyal medyada bizi bulabilir ve ilgi çekici paylaşımlarımızı takip edebilirsin.

E-posta ile abone olarak yayınladığımız yeni içeriklerden ücretsiz haberdar olabilirsin.

Aklına takılan ve senin için araştırıp yayınlamamızı istediğin ne varsa yoruma konusunu bırakabilir ya da anasayfadaki "İletişim" menüsünden bize ulaşabilirsin.

Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!