Neden Kravat Takarız? Kravat İlk Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Yazının altında acelesi olanlar için özet bilgi mevcut, ama biz yine de hepsini okumanızı öneriyoruz :)

Resmi giyinmekten hoşlanır mısınız? Bazen bir düğünde, bir piyano resitalinde veya dini bir törende resmi giyim tercih edilir. Hatta zaman zaman çocuklara bile bu tür ortamlarda resmi kıyafetler giydirilir. Çoğu zamansa resmi giyinmek, “kravat” ya da benzeri aksesuarlar takmak anlamına gelir. Peki neden bu aksesuarları takarız ve bu aksesuarlar ilk olarak nasıl ve ne zaman ortaya çıktı? Hadi gelin Bilim Ayısı'ndan öğrenelim...



resmi giyinmek, erkek ve kravat

Önce Bunları Öğrenelim ➨

Çeşitli Giyim Aksesuarları Vardır:

Kravat demişken, eğer dikkatli incelerseniz bir sürü giyim aksesuarı tarzı olduğunu fark edersiniz. Bazıları geniş, bazılarıysa ince olabilirken, bazıları uzun veya papyon şeklindedir. Aynı zamanda birçok farklı model ve renkleri vardır. Hatta bizim en çok kullandığımız düğümlenen kravat tarzlarının yanında, gömlek yakasına tutturulabilen çeşitleri de vardır.


Bu giyim aksesuarları çeşitlerinin aynı zamanda birçok farklı ismi vardır. Çeşitli bölgelerde kullanılan giyim aksesuarı çeşitlerinin birkaç ismi: boyunbağı, fular, papyon kravat, bolo bağı ve klipsli kravat…

Neden Kravat Takmayı Sevmiyoruz?

Her çocuk kravat takmaya can atmayabilir; bazıları kendilerini “çok olgun” gösterdiğini düşündüğü için, bazılarıysa boğazlarını çok "sıkılmış" hissettiği için kravat takmayı tercih etmiyor. Bizce, çok da haksız sayılmazlar… Fakat, eğer bir iş adamı olmak gibi bir hayaliniz varsa, her gün kravat takma fikrine yavaş yavaş alışmanız gerekebilir. Ne demişler? Gülü seven, dikenine katlanır…

Kravat Tarihte Ne Zaman Kullanılmaya Başlandı?

Kimse tam olarak kravatı kimin icat ettiğini bilmiyor, ama uzmanlar bunun yaklaşık olarak 2000 yıl öncesine dayandığına inanıyor. Çin’in eski zamanlarındaki “Qin” saltanatının Terracota Savaşçıları, elitlik seviyelerini göstermek için boyunlarına “kaytan” takarlardı.


terracota savaşçıları, qin saltanatı

Kravatın Patenti Kime Ait?

Günümüzde, yaklaşık 1 metre uzunluğunda ve 8 cm genişliğinde olan çoğu kravatın şekli, Jesse Langsdorf adındaki bir terzinin 1924’te aldığı bir patente dayanıyor. Onun giyim konusundaki tecrübeleri, önceki boyun aksesuarlarından daha çekici ve kalıcı bir aksesuar yaratmasını sağladı.

Bazı kravatları yakanıza tutturabilseniz de (bağlaması kolay olduğundan genelde çocuklar tercih eder) çoğu kravat, çeşitli düğüm şekilleriyle bağlama gerektirir. Bu düğümleri düzgünce bağlamayı öğrenmek zaman alabilir, fakat birkaç pratikle işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Neden Bu Kadar Popüler?

Resmi ve hoş görünen bir kıyafetinizin üstüne kravat taktığınızda, neden birçok insanın kravat takmayı tercih ettiğini anlayabilirsiniz. Kravatlar takımınızın şık ve çekici görünmesine en çok yardımcı olan giyim aksesuarlarındandır. Eski zamanlarda insanlar kravat takmayı, sadece soğuk havalarda boynu sıkı ve sıcak tuttuğu için tercih ederken; günümüzde insanlar, takımlarına bir renk uyumu getirdiği ve canlılık kattığı için tercih ediyorlar.


kravat aksesuarı, şık erkekler, takım elbise

Kadınlar Kravat Takar mı?

Ayrıca, evet, kadınlar da kravat takarlar. Sadece erkeklere özgü gibi görünseler de kravatlar otel, restoran vb. resmi kurumlarda üniformanın bir parçası olarak takılıyor ve dolayısıyla bu tür yerlerde kravat takan birçok kadın görmeniz mümkün.


kravat neden takılır, kadınlar neden kravat takar?

Özet:

Resmi giyinmek deyince akla gelen ilk aksesuarlardan biri “kravat”tır.

Birçok kişi darlık verdiği için takmayı sevmese de, çoğu resmi kurumda giyim aksesuarı kullanmak işin bir parçası halinde.

Giyim aksesuarlarının birçok çeşidi vardır: Klasik (düğümlü) kravat, papyon, fular, bolo bağı, klipsli kravat vb…

Antik Çin’de bazı insanlar, elitlik seviyelerini göstermek için boyunlarına giyim aksesuarı olarak “kaytan” takarlardı.

Modern kravatın patenti, Jesse Langsdorf’a aittir ve bu patent 1924’te alınmıştır.

Eskiden insanlar boyunlarını sıkıp soğuk havayı önlemesi için kullanırken, günümüzde insanlar bu aksesuarları kıyafetlerine renk ve şıklık katması için tercih ediyorlar.

Kadınlar da kravat takarlar. Hatta birçok resmi kurumda kravat veya benzeri aksesuarlar takmak üniformanın bir parçasıdır.

Kaynak:
https://wonderopolis.org/wonder/why-do-people-wear-ties  


"En Fazla Enerji Veren 10 Besin" başlıklı yazıyı okumak için buraya tıklayın.


Yorum Bırakmayı Unutma Lütfen :)

Yorumların bizim için değerli. Yazıyı okuduktan sonra yorum yaparak Bilim Ayısı'nın içerik kalitesine katkıda bulunabilirsin. Bu sayede biz de daha kaliteli içerikleri seninle daha hızlı paylaşabiliriz.

Sol üst köşedeki oka tıklayarak Anasayfa üzerindeki sosyal medya ikonlarından sosyal medyada bizi bulabilir ve ilgi çekici paylaşımlarımızı takip edebilirsin.

E-posta ile abone olarak yayınladığımız yeni içeriklerden ücretsiz haberdar olabilirsin.

Aklına takılan ve senin için araştırıp yayınlamamızı istediğin ne varsa yoruma konusunu bırakabilir ya da anasayfadaki "İletişim" menüsünden bize ulaşabilirsin.

Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!