Neden Göz Kırparız? Göz Kapakları ve Kirpikler Ne İşe Yarar?


Yazının altında acelesi olanlar için özet bilgi mevcut, ama biz yine de hepsini okumanızı öneriyoruz :)

Göz kapaklarınız gözlerinizin cam sileceği gibidir desek, sanırım yerinde bir benzetme yapmış oluruz. Evet, bu gerçekten doğru… Göz kırparken de göz kapaklarımızı kullanırız. Sizce de çok büyük önem arz etmiyorlar mı? O halde hadi gelin, “Neden göz kırparız?” sorusuna bir cevap arayalım.


göz kapakları ne işe yarar


Neden Göz Kırptığımızı Öğrenirken Bunları Da Öğrenelim ➨

Göz Kapakları Ne İşe Yarar?

Göz kapaklarınız hızlı kasılan kaslar tarafından kontrol edilen dokulardır ve o kadar hızlılardır ki görüş düzeyinizi bozmazlar.

Göz kapakları, nemlendirerek ve sulandırarak gözlerinizin kurumasını önlerler. Siz ağlamasanız bile gözyaşı kanallarınız sıvı üretmeye devam eder. Gözlerinizi kırptığınızda göz kapaklarınız emiş gücünden faydalanarak gözyaşı kanallarından sıvı çeker ve onu göz yuvarlarına yayar.

kirpikler ne işe yarar

Kirpikler Ne İşe Yarar?

Gözünüze bir şey kaçtığında, gözlerinizin ne kadar acıdığını ve sulandığını bilirsiniz. Göz kırpmak gözlerinizi bu tür yabancı cisimlerden korumanıza da yardım eder. Nasıl mı? Tabii ki kirpikleriniz sayesinde!..

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kirpikler sadece güzel görünmeye yaramaz. Çok önemli bir görevleri daha vardır: Tüylü toz alıcı görevi görüp, göz yuvarlarınıza ulaşmadan tüm küçük parçacıkları çeker. Eğer kendinizi güçlü bir rüzgar ya da fırtınanın içinde bulursanız, vücudunuz refleks olarak göz kapaklarınızı kısar ve daha sık göz kırpmaya başlarsınız. Bu ani refleks de gözlerinizi uçan parçacıklardan korur ve gözlerinizin hassas yuvarlarını tıpkı bir pencere gibi kapatmaya yardımcı olur.

Peki daha önce hiç bir deveyi yakından gördünüz mü? Eğer gördüyseniz, hayvanlar alemindeki hoş kirpiklere sahip nadir canlılardan olduklarını görmüşsünüzdür. Unutmayın, hiçbir şey tesadüf değildir! Develer kıvır kıvır ve çok uzun kirpikleri sayesinde çöllerde oluşan kum fırtınalarından gözlerini rahatlıkla korurlar.

develerin kirpikleri


Göz kırpmayı her ne kadar yabancı cisimler ve kuruluk gibi faktörler tetiklese de, bazı araştırmacılar bu hareketin, beyindeki sinir hücrelerinden oluşan bir göz kırpma merkezi tarafından kontrol edildiğini ileri sürüyorlar.

Dakikada Kaç Defa Göz Kırpıyoruz?

Ortalama olarak yetişkinler dakikada 10-20 kez göz kırparlar. Bebeklerin göz kırpma sayıları ise yetişkinlere göre çok daha azdır: Neredeyse dakikada 1-2 defa göz kırparlar… Kimse neden bebeklerin çok seyrek göz kırptıklarını net olarak açıklayamıyor; fakat bununla ilgili bazı teoriler mevcut:

bebekler neden daha az göz kırpar

Bazı araştırmacılar bu duruma sebep olarak bebeklerin yetişkinlere göre gözlerini daha az açmalarını öne sürüyor. Dolayısıyla da bu az açılan bölgelerin nemlendirilme ihtiyacı daha az oluyor. Diğer bilim insanları da, bebeklerin yetişkinlere göre daha fazla uyuduklarını ve gözleri yorgun olan kişilerin daha fazla göz kırptıklarını öne sürüyorlar. Bu teoriye göre de bebekler yetişkinler kadar yorgun olmadıkları için gözlerini yetişkinlere göre daha az kırpıyorlar. Bebeklerin göz kırpma sayılarının arkasında tam olarak ne var bilinmiyor ama, göz kırpma oranı çocukluk evresinde sürekli artıyor ve çocuklar ergenliğe eriştiklerindeyse göz kırpma oranları yetişkinlerinkiyle aynı oluyor.

Bir Şeyle İlgilenirken Daha Az Göz Kırpıyoruz!

Çoğu insan 2-10 saniyede bir göz kırpar. Bir akademik deneyde, deneklerin dakikada yaklaşık 10 defa göz kırptıkları gözlendi. Denekler dikkatlerini bir nesneye verdiklerindeyse göz kırpma sayılarının dakikada 3-4 defaya düştüğü görüldü. İşte insanlar bu yüzden bir şey okurken veya bir bilgisayar ekranına bakarken gözlerinin kuruluğundan veya yorgunluğundan şikayet ederler.

ekrana bakarken daha az göz kırpıyoruz

Özet:

Göz kapakları kapanıp açıldığında, gözyaşı kanallarından sıvı çekerek göz yuvarlarınızı nemlendirir.

Ayrıca kirpikleriniz ve göz kapaklarınız sayesinde dışarıdan gelebilecek yabancı cisimlere karşı gözlerinizi koruyabilirsiniz.

Develerin kıvrımlı ve uzun kirpikleri, onları çöllerde oluşan kum fırtınalarından korur.

Bazı araştırmacılar göz kırpma işlemini beyindeki bir sinir hücresinden oluşan bir göz kırpma merkezi tarafından yönetildiğine inanıyorlar.

Yetişkinler dakikada 10-20 defa göz kırparken bebeklerde ise bu sayı dakikada 1-2’ye düşüyor.

Çocukluk evresinde göz kırpma oranı sürekli artar ve çocuklar ergenliğe erişince göz kırpma sayıları yetişkinlerinkiyle aynı sayıya ulaşır.

Kaynak:
https://wonderopolis.org/wonder/why-do-you-blink-2

"Esnerken Neden Gözümüzden Yaş Gelir?" başlıklı yazıya buradan göz atabilirsiniz.

Yorum Bırakmayı Unutma Lütfen :)

Yorumların bizim için değerli. Yazıyı okuduktan sonra yorum yaparak Bilim Ayısı'nın içerik kalitesine katkıda bulunabilirsin. Bu sayede biz de daha kaliteli içerikleri seninle daha hızlı paylaşabiliriz.

Sol üst köşedeki oka tıklayarak Anasayfa üzerindeki sosyal medya ikonlarından sosyal medyada bizi bulabilir ve ilgi çekici paylaşımlarımızı takip edebilirsin.

E-posta ile abone olarak yayınladığımız yeni içeriklerden ücretsiz haberdar olabilirsin.

Aklına takılan ve senin için araştırıp yayınlamamızı istediğin ne varsa yoruma konusunu bırakabilir ya da anasayfadaki "İletişim" menüsünden bize ulaşabilirsin.

Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!