Kitap Okurken Neden Uykumuz Gelir?

Yazının altında acelesi olanlar için özet bilgi mevcut, ama biz yine de hepsini okumanızı öneriyoruz :)

Hiç merak ettiniz mi?
     Kitap okumak neden uykunuzu getirir?
         Kitap okumak göze zarar verir mi?
     Kitap okurken nasıl uyanık kalabiliriz?


Kitap Okurken Nasıl Uyanık Kalabiliriz?


Daha önce hiç başınıza geldi mi? Kütüphaneden harikulade bir kitap beğendiniz ve ödünç aldınız. Onu okumak için sabırsızlanıyorsunuz ama öncesinde yemeniz gereken bir akşam yemeği ve yapmanız gereken onlarca iş var. Okumanızı ertelemek istemiyorsunuz ama işlerinizi daha önce halletmeye karar veriyorsunuz. 

İşlerinizi hallediyorsunuz. Dişlerinizi fırçaladınız ve nihayet kitabınızı alıp yatağınıza geçiyorsunuz. Kitabı açıp okumaya başladınız. Sonrasında bildiğiniz tek şey ise ertesi günün sabahında uyanmış olduğunuz. Kitap okurken uyuyakalmışsınız!

Üç beş sayfa kitap okuduktan sonra uyuyakalmak birçok insanın karşılaştığı bir sorun. Peki, kitap okurken uyuyakalmamıza sebep olan şey ne?


Kitap Okurken Neden Uyuyakalırız?

Kitap okurken herkes uyuyakalmaz; kalanların hepsi de aynı sebepten dolayı uyuyakalmazlar. Uzmanlar, kitap okurken uyuyakalmamızın birçok sebebi olabileceğine inanıyor. Kitap okuma eylemi, gözler sayfalardaki sözcükleri takip ettiğinden, düzenli göz hareketi gerektirir. Beynimiz, gözlerimizin gördüğü harfleri yorumlar; bunları anlamlı kelimelere, cümlelere ve paragraflara dönüştürür ve bunun için de beyin gücüne ihtiyaç duyarız. Beynimizin çok çalışması ve göz kaslarımızın yorulması sebebiyle gözlerimizin yavaşça kapanıp biraz dinlenmeye ihtiyaç duyması ve sonunda uyuyakalmamız oldukça normaldir.  
 
Kitap Okurken Neden Uykumuz Gelir?


Kitap Okumak Gözümüze Zarar Verir Mi?

Kitap okumak göz sağlığımız için kötü değildir. Eğer gözlükle kitap okumak sizin için daha kolay oluyorsa, okurken gözlerinizin yorulmaması için gözlük kullanmayı ihmal etmemelisiniz.  
Kitap okurken genellikle yatak, koltuk veya en sevdiğimiz sandalye gibi rahat ortamları tercih ederiz. Rahat bir ortamda olduğumuz için vücudumuzun büyük bir kısmı da kendini dinlenme durumuna geçirir. Böylelikle geriye kalan kaslarımız da bu duruma uyum sağlar ve kitap okuma eylemi uykuyla sonuçlanır.

Eğer kitap okuma zamanınızı akşam yatağa geçmeden hemen önceye ayarlıyorsanız, yorgun beyin ve vücudunuzun uykuya neredeyse hazır olması muhtemeldir. Eğer durum böyleyse, televizyon izlemeniz ya da kitap okumanız fark etmiyor, yine uyuyakalacaksınız.

Kitap Okurken Nasıl Uyanık Kalabiliriz?


Kitap Okurken Nasıl Uyanık Kalabiliriz?  

  • Eğer uyuyakalmadan daha uzun süre kitap okumak istiyorsanız, okuma memnuniyetinizi artıracak bazı teknikler mevcut.
  • Öncelikle, kendinize rahat ama çok rahat olmayan bir yer seçmelisiniz. Arkanıza yaslanmaktansa, dik oturabileceğiniz bir sandalye seçin.
  • Göz yorgunluğunuzu azaltmak için fazladan ışıklandırma kullanın.
  • Bulunduğunuz ortamın çok sıcak olmadığından emin olun. Çünkü sıcak bir ortam uykunuzun daha çabuk gelmesine neden olabilir.


Eğer yatağınıza geçmeden elinizdeki kitabı bitirmek istiyorsanız, kitap okumaya başlamadan önce kendinizi uyanık tutmaya çalışmalısınız. Bunun için hafif egzersizler yapabilir; çay, kahve, kakao gibi sizi uyanık tutacak içecekler içebilir veya ılık bir duş alabilirsiniz.  


Özet

  • Beynimizin çok çalışması ve göz kaslarımızın yorulması sebebiyle gözlerimizin yavaşça kapanıp biraz dinlenmeye ihtiyaç duyması ve sonunda uyuyakalmamız oldukça normaldir.  
  • Kitap okumak göz sağlığımız için kötü değildir. Eğer gözlükle kitap okumak sizin için daha kolay oluyorsa, okurken gözlerinizin yorulmaması için gözlük kullanmayı ihmal etmemelisiniz.  
  • Kitap okurken uyuyakalmamak için kitap okumadan önce bazı teknikler uygulayabilirsiniz. Bunun için hafif bir egzersiz yapabilirsiniz. Kahve, çay ve kakao gibi içecekler içebilir ya da ılık bir duş alabilirsiniz.

Neden Rüya Görüyoruz? Hızlı Göz Hareketi (HGH) Nedir? başlıklı yazıyı okumak için buraya tıklayabilirsin.

Kaynak:
https://wonderopolis.org/wonder/why-do-we-dream

Yorum Bırakmayı Unutma Lütfen :)

Yorumların bizim için değerli. Yazıyı okuduktan sonra yorum yaparak Bilim Ayısı'nın içerik kalitesine katkıda bulunabilirsin. Bu sayede biz de daha kaliteli içerikleri seninle daha hızlı paylaşabiliriz.

Sol üst köşedeki oka tıklayarak Anasayfa üzerindeki sosyal medya ikonlarından sosyal medyada bizi bulabilir ve ilgi çekici paylaşımlarımızı takip edebilirsin.

E-posta ile abone olarak yayınladığımız yeni içeriklerden ücretsiz haberdar olabilirsin.


Aklına takılan ve senin için araştırıp yayınlamamızı istediğin ne varsa yoruma konusunu bırakabilir ya da anasayfadaki "İletişim" menüsünden bize ulaşabilirsin.

Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!