Deniz Camı Nereden Gelir ve Nasıl Oluşur?


Yazının altında acelesi olanlar için özet bilgi mevcut, ama biz yine de hepsini okumanızı öneriyoruz :)

Cam resimlerinden mücevhere kadar, cam, binlerce yıldır sanat eserleri yaratmak için kullanıldı. Biz de bugün Bilim Ayısı’nda, insanların özellikle deniz kenarlarından topladığı; sanat eserleri ve mücevher yapımında kullanılan özel bir cam türünü anlatıyoruz: Deniz Camı!




cam atıklar, çöp, mücevher,

Çöpten Mücevhere!

Sizce deniz taşlarını önemli kılan ne? Konuyu biraz daha daraltıp soralım: Sizin okyanuslara ve denizlere attığınız çöplerin size değerli taşlar olarak geri döndüğünü söylesek, buna inanır mıydınız? İnanmamakta acele etmeyin, çünkü bu doğru!

Deniz taşları okyanus, deniz, koy ve hatta geniş akarsular ve göllerin kenarında bulunur. Bu güzel ve pürüzsüz cam parçalarının “deniz taşı”, “sahil mücevheri”, “deniz kızının gözyaşı” ve “deniz incisi” gibi isimleri vardır.

Deniz Camı Nasıl Oluşur?

Deniz camı su, dalga ve kumun aşındırıcı etkisiyle zamanla pürüzsüzleştirilen cam parçalarından oluşur.

Tuzlu suda kalan ve dalgalar tarafından kıyıya doğru savrula savrula, 5-50 yıl kadar bir sürede tüm sivri tarafları pürüzsüzleşir. Bu cam parçalarının yüzeyleri, kumların aşındırmasıyla zamanla buğulu bir görünüme sahip olurlar.

Deniz camları bu değişim macerasına cam şişe, kavanoz, gözlük, cam tabak, pencere camı, taşıt camı, veya seramik gibi suya atılan çöpler halinde başlarlar. Maalesef Dünya’daki okyanuslar, gemilerden veya deniz kenarında yaşayanlar tarafından suya bırakılan her türden çöpler için birer atık yeri olarak sonuçlanıyor.

cam atıklar, şarap şişesi

Deniz Camı Toplamak Birçok İnsan İçin Bir Hobi…

Neyse ki söz konusu cam olunca deniz, cam parçalarını, insanların sahilde buldukları hazinelere dönüştürmede harika bir iş çıkartıyor. Ayrıca sahilde deniz camı aramak binlerce insan için popüler bir hobi…

Bazı insanlar topladıkları deniz camlarını geniş kavanozların içinde biriktirirken, bazıları da onları topladıktan sonra değerli mücevherlere dönüştürüyor.

deniz camı toplamak

Geçmişte Hangi Eşyaya Ait Olduklarını Tahmin Edebilirsiniz!

Deniz camları toplayan ve onların bu görünüme yıllar sonra ulaştığını bilen birçok insan, her cam parçasının geçmişini ve nereden geldiğini bulmaya çalışmaktan bile keyif alıyor. Bir deniz camının nereden geldiğini anlamanın tek yolu onun rengini incelemekten geçiyor.

Deniz camlarının en yaygın renkleri yeşil, kahverengi, mavi ve düz saydam olanlarıdır. Bu renklere sahip deniz camları, çok bilinen ve kullanılan soda ve meyve suyu şişelerinden oluşmaya yatkındır.

En nadir görülen deniz camlarının renkleriyse gri, pembe, siyah, sarı, turkuaz, kırmızı ve turuncudur. Bu renkler de kullanımı nadir olan yıllanmış tabaklar, şarap şişeleri ve tekne lambalarından gelmeye yatkındır.

cam atıklar, şişe, kavanoz,

Deniz Camlarının Bolca Bulunduğu Yerler Nerelerdir?

Deniz camları hemen hemen Dünya’nın her yerinde bulunabilse de bazı bölgelerde çok sayıda bulunurlar. Bu yerler arasında ABD’nin ve Kaliforniya’nın kuzeydoğusu; İngiltere, Meksika, Hawaii, Porto Riko, Avustralya ve İtalya’nın da kuzeybatısı örnek gösterilebilir.

Kaliforniya sahili

Sahil Camı Nedir?

Ayrıca deniz camları, “Büyük Göller” gibi göllerin kıyısında da bulunabilir. Bu tür tatlı sularda dalgaların az olmasından dolayı, oradaki deniz camları okyanustakilerden farklıdır. Bu tür yerlerde oluşanlar daha az zarar görmüş ve parlak kısımları olan deniz camlarıdır. Bazı insanlar bu camlara, deniz camlarından farklı oldukları için “sahil camları” diyorlar.

Deniz Camları Neden Azalmaya Başladı?

Günümüzde deniz camı bulabilmek geçmiştekine göre zorlaştı. Bunun sebebiyse sadece onları arayanların artması değil, aynı zamanda denizleri, camların yerine plastiklerin kirletmeye başlamasıdır.

Neyse ki çevreyi kirletme oranımız geçmiştekine göre azalmış durumda… Deniz camı bulmanın zorlaşmaya başlaması ise insanları kendi el yapımı deniz camlarını yaratmaya yönlendirdi.

Birçok insan farklı cam çeşitleri kullanarak fazla maaliyete girmeden kendi el yapımı deniz camlarını üretiyor. Ama ne yazık ki, gerçek deniz camlarının pürüzsüz ve buğulu görüntüsü bu tür yapay araçlarla tam olarak kopyalanamıyor.

plastik atıklar

Özet:

Deniz camları, geçmişte denize atılan camların (cam şişe, kavanoz vb.) sağa sola savrulması sonucu yaklaşık 5-50 yıl gibi bir süre içinde mücevher görünümüne sahip olan süs ürünleridir.

Yüzeyleri pürüzsüz ve buğuludur, bu buğulu görüntü de yıllar boyu kumların deniz camlarının yüzeylerini aşındırmasıyla ortaya çıkar.

Deniz camlarının renklerine bakarak geçmişte hangi eşya olduklarını tahmin edebilirsiniz.

Mesela en yaygın deniz camı renkleri olan yeşil, kahverengi ve mavi olanların geçmişte soda veya meyve suyu şişeleri oldukları; gri, pembe, siyah, sarı, kırmızı, turuncu ve turkuaz gibi nadir görülen renklerin ise antika cam tabaklar, şarap şişeleri veya tekne lambaları oldukları tahmin edilebilir.

Deniz camları dünyanın her yerinde bulunabilir; fakat bazı ülkelerde çok fazla deniz camı vardır, hatta bu yerler deniz camlarıyla ünlüdür.

Göller, akarsular gibi dalgası az olan sulardan yıllar sonra çıkan camlara genelde “sahil camları” deniyor ve fazla savrulmadıkları için de deniz camlarına göre daha parlak halde bulunurlar.

Plastik atıklarının artmasından dolayı, günümüzde deniz camı bulmak geçmiştekine göre daha da zorlaştı.


Kaynak:
https://wonderopolis.org/wonder/where-does-sea-glass-come-from

"Japonya'da 81 Milyon Yıllık Dinozor Dişleri Bulundu!" başlıklı yazıya buradan göz atabilirsiniz.

Yorum Bırakmayı Unutma Lütfen :)

Yorumların bizim için değerli. Yazıyı okuduktan sonra yorum yaparak Bilim Ayısı'nın içerik kalitesine katkıda bulunabilirsin. Bu sayede biz de daha kaliteli içerikleri seninle daha hızlı paylaşabiliriz.

Sol üst köşedeki oka tıklayarak Anasayfa üzerindeki sosyal medya ikonlarından sosyal medyada bizi bulabilir ve ilgi çekici paylaşımlarımızı takip edebilirsin.

E-posta ile abone olarak yayınladığımız yeni içeriklerden ücretsiz haberdar olabilirsin.

Aklına takılan ve senin için araştırıp yayınlamamızı istediğin ne varsa yoruma konusunu bırakabilir ya da anasayfadaki "İletişim" menüsünden bize ulaşabilirsin.

Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!