Zeka Doğuştan mı Gelir, Sonradan mı Gelişir?


Zeka, doğuştan sahip olunduğu gibi çevresel etkilerle de şekillenmektedir. Hatta zekanın büyük bir kısmı sonradan geliştirilebilmektedir. Zekanın gelişmesinde çevresel etkilerin önemi büyüktür. Çevresel etkiler, doğduktan sonra kişinin etrafı algılamaya başlamasından itibaren ölene kadar devam eder. Çevresel etkiler; edinilen bilgiler, yenilen besinler, yapılan aktiviteler (resim, müzik, spor…) gibi birçok argümandan oluşmaktadır.

zeka doğuştan mıdır, sonradan mı gelişir, zeka


Zekanın doğuştan mı yoksa sonradan mı kazanıldığı geçmişten bu yana tartışmalara konu olmuştur. Yapılan araştırmaların çoğu zekanın önemli bir kısmının sonradan geliştirilebildiğini göstermektedir. Peki zeka gelişimine etki eden en önemli çevresel şartlar nelerdir?

Bebeklerde Anne Sütünün Zekaya Etkisi

Sağlıklı olmanın yanında zekanın da gelişebilmesi için küçük yaştan itibaren tüketilen besinlerin önemi büyüktür. Bebeklik zamanlarında alınan anne sütü, zekanın şekillenmesini sağlayan besinlerin başında gelir. Anne sütü, bebeğin beyin gelişimi için gerekli besinlerin  büyük bir kısmını içerisinde barındırır.

EN ÇOK HANGİ BESİNLER ZEKA GELİŞİMİNE KATKIDA BULUNUR?

Hayvansal Gıdalar

Güne iyi bir kahvaltı ile başlamak beyin ve zeka gelişimi için oldukça önemli. Sağlıklı bir kahvaltının olmazsa olmazları ise yumurta, peynir, süt, bal ve tereyağı gibi hayvansal ürünlerdir. Bu besinler yüksek miktarda protein içerdiğinden vücudun zinde kalmasını sağlarlar. Doktorlar karbonhidrat oranı yüksek olan poğaça, simit, şekerli çay, gözleme türü besinlerin kahvaltıda çok tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor.

zeka gelişimi sağlayan yiyecekler


Antioksidan İçeren Sebzeler

Antioksidan, yağların oksidasyonunu yavaşlatan madde anlamına gelmektedir. Vücut tarafından üretilebildiği gibi dışarıdan da alınabilmektedir. Antioksidanlar kimyasal özellik taşır. Canlılarda olan oksitlenme sonucu vücutta serbest radikaller oluşur ve bu radikaller diğer moleküllerle reaksiyona girerek canlıya zarar verebilmektedir. Antioksidanlar bu noktada kalkan görevi görerek vücudu zararlı maddelerden koruyarak yaşlanmayı yavaşlatır. Antioksidan; domates, biber, havuç, kabak, çilek, soya gibi sebzelerde bol bulunur. Sağlam bir zeka için bu sebzeler sık tüketilmelidir.

Fasulye

Protein bakımından zengin fasulye tüketimi, özelliklerde çocuklarda zeka gelişimine büyük bir katkıda bulunuyor.

Patates, pirinç

Nişasta bakımından zengin bu besinler kan şekerini dengeleyerek beynin daha aktif çalışabilmesini sağlıyor.

Kırmızı Et

Beslenme Uzmanı Dr. Gönül Ateşsaçan’a göre yağsız kırmızı et zeka gelişimini önemli ölçüde etkiliyor. Yağsız kırmızı et büyük oranda demir ve protein içerdiğinden haftada en az 2 defa tüketilmeli.

Çilek

Çilek hafızayı güçlendiren bir etkiye sahiptir ve kavrama gücünü arttırır. Çileğin yapısında fisetin maddesi bulunur ve bu madde hafıza kaybını azaltır, bunamayı geciktirir.

 Yoğurt

Yoğurt da hafızayı güçlendirici bir etkiye sahiptir ve beynin dinç kalmasını sağlar.

Fındık, ceviz

Başarılı insanların en önemli özelliklerinden biri de konsantrasyonlarının yüksek olmasıdır. Fındık, ceviz gibi yiyecekler konsantrasyonunuzun artmasını sağlar.

Somon

Omega-3 yağları beynin gelişmesine katkı sağlayan besinlerin başında gelir. Bol bol tüketilmelidir.

balık, zeka, somon


SPORUN ZEKAYA ETKİSİ

Bilim adamlarının yaptığı uzun süreli çalışmalar sporun zekaya olan etkisini gözler önüne serdi. Gelin hep birlikte spor yapmanın zekaya nasıl katkı sağladığına göz atalım.

Yoga

Yoga, zihni kuvvetlendirerek kapasitesini arttırıyor ve hafızayı güçlendiriyor.

yoga


Mekik ve Şınav

Mekik ve şınav, kişinin dikkatini daha kolay toplayabilmesini sağlıyor.

Aerobik

Hafızayı güçlendirerek daha fazla şeyin akılda tutulabilmesine olanak tanıyor.


Siz de zeka doğuştan mı gelir yoksa sonradan çevresel şartlarla geliştirilebilir mi konusuyla ilgili düşüncelerinizi yorum kısmına yazmayı unutmayın.


"Meditasyon Nedir? Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?" başlıklı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.


Kaynakça

https://www.mailce.com/zekayi-gelistiren-besinler.html




Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!