Kaliteli Bir Uyku İçin Günde Kaç Saat Uyumalıyız?

Gün geçtikçe dünyadaki insan sayısı katlanarak artıyor ve arttıkça da meşguliyetlerimiz çoğalıyor. Bu koşuşturmada günün nasıl geçtiğini anlayamamaya başlıyoruz, çünkü günün 24 saati sanki artık yetmemeye başlıyor. Dolayısıyla bazılarımız, uykusundan feragat etmek zorunda kalıyor. Uyku… Gündüzleri biyolojik saatin azizliği sayesinde aklımıza gelmeyen, geceleri ve özellikle uyanış saatlerimizde dünyanın en vazgeçilmez şeyi haline gelen o tatlı bağımlılık…


kaç saat uyku yeterlidir, günlük uyku ihtiyacımız

Hakkında o kadar çok şey yazılıp çizildi ki artık sokaktaki insanlar bile bu konuda bir görüş ayrılığına düşecek kadar fikir sahibi. Bir taraf, insanların günde asgari bir zaman diliminde uykuda olması gerektiğini savunurken diğer taraf da yorgunluğa bağlı vücudun ihtiyaç duyduğu kadar uykuda olması gerektiğini savunuyor. Peki bu fikirlerden hangisi daha geçerli? Bilim insanları hangisini kabul ediyor? Şimdi bu soruların cevaplarını arayalım…


Uyku İhtiyacı Yaşa Göre Değişir mi?

Sağlıklı bir insanın aynı zamanda sağlıklı bir uyku düzenine sahip insan olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz, çünkü uykunun insan sağlığına doğrudan bir etkisi vardır. Hatta o kadar önemli ki, spor yapmak ve sağlıklı beslenmekle eş tutulabilir. O halde sağlıklı yaşayabilmek için gereken asgari uyku süresi ne kadar olmalıdır? Yaşlara göre uyku ihtiyacı da değişir mi?

yaşa göre uyku ihtiyacı, uyku ihtiyacı yaşlandıkça değişir mi

Günde Kaç Saat Uyumalıyız?

Evet, uyku ihtiyacı günlük yorgunlukla alakalı olduğu gibi yaştan yaşa da farklılık gösterir. Yani bir bebeğin uyku ihtiyacı ile bir yetişkininki aynı olmayacaktır. Mesela, 6-8 yaşlarındaki bir çocuk ortalama 9-11 saat uyumalıdır. Ergenlik çağındakilerde de bu gereksinim 8-10 saat, yetişkinlerde 7-9 saat, 65 yaş ve üzeri yaşlardaki insanlarda bu süre 7-8 saatleri arasında değişkenlik gösterebiliyor. Tabii bu belirtilen saatler çevreye göre ve kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir, bu da uyku kalitesi kavramını ortaya çıkarıyor.

Yukarıda belirttiğimiz uyku saatlerinin değişkenlik gösterebilmesi ve sabit bir uyku süresinin gösterilememesi uyku kalitesi kavramıyla açıklanabilen bir şeydir. Peki nedir bu uyku kalitesi ve neden bu kadar önemli?

Kaliteli Uyku Ne Kadar Önemli?

Cevap aslında çok basit. Çünkü başımızı yastığa koyduğumuz süreden, yataktan kalktığımız süreye kadar geçen zaman ideal bir uyku süreci olarak tanımlanamaz. Çünkü uyku bölünmesi ya da hemen uyuyamama problemleri gibi derin uykuya dalmamızı engelleyen faktörler uykumuzun kalitesini düşürür ve gün içinde yorgun düşeriz. Bu sebeple kaliteli bir uyku süresi derin uyku süresi ile doğrudan ilişkilidir. Derin uyumak, kaliteli uyumak olarak görülebilir. Bu yüzden de kaliteli uyku çeken bir insan, yukarıda belirtilen sürelerden daha az da uyusa kendi vücudu için yeterli olabilir. Tam tersine düşünecek olursak, kalitesiz uyku çeken bir insan da daha uzun bir uykuya ihtiyaç duyacaktır.

uyku kalitesi, uyku bölünmesi, kalitesiz uyku

Biyolojik Saatin Uykuya Etkisi Nedir?

Kaliteli uyku, bir yönüyle biyolojik saatle de etkileşim içindedir. Biyolojik saat, vücudun belli saatlere kendini zamanlaması olarak tanımlanabilir. Yani vücudumuz gecenin belli saatlerinde kendini derin uykuda olacak şekilde ayarlamışsa (mesela gece 12’de), o saatlerde derin uykuda olmama durumunda, kaç saat uyunmuş olursa olsun vücudumuz gün içinde yorgun düşürecektir.


İdeal uyku süresi ile ilgili çalışmalar daha yolun başında sayılmakta ve bu konunun hala birçok bilinmeyeni var. İstatistiklere göre bir insan, hayatının üçte birini uykuda geçiriyor ve buna rağmen uyku hakkında edinilen bilgiler hayli az görünüyor. Ancak konu üzerinde yapılan araştırmalar ve gösterilen ilgi fazla olduğu için yakın zamanlarda yeni bilgiler edineceğiz gibi görünüyor. 


"2017 Nobel Tıp Ödülünü Kazanan Buluş: Biyolojik Saat" başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.


Kaynak:
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/feb/15/how-much-sleep-do-i-need-recommended-amounts-all-ages

Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!