Galatasaray Spor Kulübü Nasıl Kuruldu?

Şüphesiz Türkiye’nin en büyük spor kulüpleri arasında olan Galatasaray SK tam olarak 1 Teşrin (Ekim) 1905 tarihinde kuruldu. Büyük bir hayal olarak kurulan Galatasaray’ı bugün dünya tanıyor. Kuruluşundan bu yana büyük başarılara imza atan Galatasaray’ı yakından tanıyalım.

galatasaray forma renkleri, kuruluş tarihi, galatasaray tarihçesi



GALATASARAY SK KURULUŞU

Her şey bir hayalle başladı. Galatasaray Lisesi’nde(O zamanlar adı Mekteb-i Sultani idi) öğrenim gören Mehmet Ata Bey’in aklından ders esnasında Galatasaray Spor Kulübü’nü kurmak geçer ve bunu yine Galatasaray Lisesi’nde arkadaşı olan Ali Sami Yen’e anlatır. 1 Ekim 1905 tarihinde Ali Sami Yen önderliğinde bugünkü Galatasaray SK temelleri atılmış olur. Daha sonra Abidin Daver, Reşat Şirvani, Asım Sonumut, Kamil Ulus ve Refik Cevdet Bey’in ortaklıklarıyla Galatasaray Spor Kulübü tam anlamıyla kurulmuş olur.

O zamanlar imkanların çok kısıtlı olmasından dolayı kuruculara çok iş düşmüş ve dişlerini tırnaklarına takmışlar, o zorlu yılları aşarak bugün Türkiye’nin en fazla şampiyonluğa sahip takımı haline gelmesine katkıda bulunmuşlardır. Kurulduğu günden itibaren 14 yıl Galatasaray SK başkanlığını yürüten Ali Samiyen, futbol topundan kulüp aidatlarına kadar birçok konuda ipi göğüslemiştir. Hatta domuz yağıyla temizlenen futbol topunun aşındığı veya işlev getiremez hale geldiği durumlarda ayakkabısından aldığı parça ile yama yaptığı bile söylenmektedir.

GALATASARAY SK KURUCU LİSTESİ

Galatasaray Lisesi öğrencisi olan Ali Sami Yen, 1905 yılından itibaren 14 yıl Galatasaray Spor Kulübü başkanlığını yürütmüştür. Ali Sami Yen’in bir el yazısında Galatasaray Spor Kulübü kurucuları şöyle belirtilmiştir:

  1. Ali Sami Yen
  2. Emin Bülent Serdaroğlu
  3. Boris Nikolof
  4. Asım Tevfik Sonumut
  5. Bekir Sıtkı Bircan
  6. Pol Bakiç
  7. Celal İbrahim
  8. Tahsin Nahit
  9. Abidin Daver
  10. Reşat Şirvanizade
  11. Hüseyin Hüsnü Kayacan
  12. Milo Bakiç
  13. Refik Cevdet Kalpakçıoğlu

galatasarayı kim kurdu?

Kurulduğu yıl yani 1905 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nda dernekler yasası olmadığından Galatasaray Spor Kulübü resmi olarak tescil edilememiştir. Bu 1912 yılında Cemiyetler Kanunu’nun çıkarılmasına  kadar devam etmiştir. Bu kanunun çıkarılmasıyla kulüp resmi bir kimlik kazanmıştır. Yetkili mercilere kurucuların ad ve adreslerinin bildirilmesi zorunlu olduğundan bazı kurucu üyeler (bazıları da okulları bitince istifa ederek memleketlerine dönmüşler)  listeden çıkarılmış, 1 Eylül 1913 itibari ile kurucu liste tekrar düzenlenmiştir.
Son güncel kulüp kurucu listesi ise şu şekildedir:

  1. Ali Sami Yen
  2. Asım Sonumut
  3. Abidin Daver
  4. Emin Bülent Serdaroğlu
  5. Celal İbrahim
  6. Bekir Sıtkı  Bircan
  7. Refik Cevdet Kalpakçıoğlu
  8. Reşat Şirvanizade


GALATASARAY İSMİ NASIL BELİRLENDİ?

Kulubün ismi Gloria ya da Audace olarak düşünülürken, Rum takımı ile yapılan bir maçta Rum rakip 2-0 yenilmiş ve taraftarlar "Galata Sarayı Efendileri" olarak hitap etmiş, o hitap bugünkü Galatasaray isminin belirlenmesine zemin hazırlamıştır.
Başkan Ali Sami Yen bu maç sonrası kulübün misyonunu;
“Maksadımız İngilizler gibi toplu oynamak, bir isme ve bir renge malik olmak ve Türk olmayan tüm takımları yenmektir.” olarak belirtmiştir.
Takım kurulduğundan bu yana bir çok başarıya imza atmış, bu başarılarını 17 Mayıs 2000 tarihinde Arsenal ile oynadığı UEFA finalini penaltılarla kazanarak taçlandırmıştır.

Aşağıdaki linke tıklayarak Galatasaray - Arsenal Uefa Finali maç özetini izleyebilirsiniz.



GALATASARAY KULÜP RENKLERİ NASIL BELİRLENDİ?

Kulüp renkleri ilk önce ülke bayrak renkleri olarak kırmızı-beyaz olarak belirlendi, fakat o dönemki Galatasaray yönetimi bu renklerin kulübe çok uygun olmadığını belirtti ve bir süre sarı-siyah olarak devam etti. Hangi renk olacağı konusunda karar verme süreci devam ederken Ali Sami Yen ve ekibi birçok yeri dolaştıktan sonra Bahçekapı’daki bir dükkana girdi ve gözlerine çarpan çift renkli parlak bir kumaş Galatasaray’ın bugünkü renginin belirlenmesine vesile oldu.

Ali Sami Yen dükkana girdiğinde gözüne çarpan bu renkleri şöyle ifade etmiştir:

“Bir vişne rengine çalan koyu tatlı bir kırmızı, diğeri de içinde turuncudan izler taşıyan tok bir sarı.”  Bu andan itibaren Galatasaray Spor Kulübü renkleri belirlendi ve bugüne dek devam etti.

sarı, kırmızı


"En Çok Para Kazanan Futbolcular!" başlıklı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynakça

https://bilgiustam.com/dunden-bugune-galatasarayin-tarihi/

http://www.galatasaray.org/s/galatasaray-nasil-kuruldu/13



Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!