Fasulyenin Faydaları Nelerdir, Gazı Nasıl Alınır?


Fasulye, fasulyegillerden gelen ve birçok farklı çeşidi bulunan, hem zekaya etkisi hem de içerdiği protein bakımından sık tüketilmesi uzmanlarca önerilen Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından biridir. Fasulye Osmanlı döneminden bu yana mutafağımızda yer etmiş zengin besin kaynağıdır. Fasulyenin faydaları çoktur fakat içerdiği yüksek miktardaki gaz, fasulye tüketirken daha dikkatli davranmamıza neden olmuştur. Fakat bu fasulye tüketimine engel değildir. Doğru pişirme yöntemi sayesinde içeresinde barındırdığı bu gazdan kurtulmak mümkün.

fasulyeninin faydaları, fasulye nedir


Fasulyenin Gazı Nasıl Alınır?

Meğerse yıllarca yanlış pişiriliyormuş. Yıllardır fasulye gazından dolayı şikayet edilir fakat bunun nedeni yanlış pişirme yöntemi. Fasulyenin gazından kurtulmak için aşağıdaki adımları izleyin.
  • Önce pişirmek istediğiniz kuru fasulyeyi iyice yıkayın.
  • Yıkadığınız fasulyeyi bir kaba koyun ve üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ilave edin, yaklaşık 10 saat kadar bu şekilde bekletin, fasulyeniz iyice şişecektir. Bu sayede fasulyeniz yumuşamış olacaktır ve artık pişirmeniz için harcamanız gereken süre daha az. Islatılmayan fasulyeye göre pişme hızı çok daha fazla olacaktır.
  • Islama işlemi gerçekleştikten sonra sıra pişirme işleminde. Şişen fasulyeleri pişirmek istediğiniz tencereye alın ve yine fasulyeleri geçecek kadar su ilave edin. Çok fazla su koymanıza gerek yok, fasulyeleri ıslattığınız için artık çok fazla su çekmeyecektir. Ocağı açın ve kaynamaya bırakın.
  • Kaynamaya başladıktan sonra beyaz köpüklerin oluştuğunu göreceksiniz. Bu köpükler fasulyenin barındırdığı gazdan dolayı oluşmaktadır. Tam da bu noktada gördüğünüz tüm beyaz köpükleri bir kaşık yardımıyla çıkarın. Köpükleri çıkararak gazdan da kurtulmuş olacaksınız. Köpükler oluştukça bu işleme devam edin.
  • Gazını aldıktan sonra dilerseniz ek olarak hazırladığınız sosunuzu ekleyerek tam olarak pişene kadar bekleyin. Yemeğiniz hazır, artık fasulyenin gazından şikayet etmenize gerek yok ayrıca yöntemi de oldukça basit.

Fasulyenin Faydaları Nelerdir?

Fasulye tam bir protein deposudur. Ayrıca  A, C ve B5  vitaminlerini içerisinde  barındırmaktadır. Bu vitaminlerin yanısıra  magnezyum, kalsiyum ve demir bakımından da oldukça zengindir. En önemli özelliklerinden biri de yüksek miktarda lif içermesidir. Bu da kalp ve bağırsak hastaları için ilaç görevi görmektedir ve fasulye tüketmeleri  önerilmektedir. Kalp hastaları içerisinde yüksek miktarda protein bulunduran kırmızı et, yumurta gibi besinleri çok fazla tüketememektedir. Çünkü bu tür besinlerde kolesterol de bulunduğundan damarları tıkamaktadır. Fasulye kalp hastaları için gerekli protein miktarını karşılamaktadır.

Ayrıca vejeteryanlar da fasulyeyi sık tüketmektedir. Vejeteryanların çeşitleri olmakla birlikte et, yumurta ve balık gibi besinleri tüketmeyen vejeteryanlar protein ihtiyacını fasulye gibi protein bakımından zengin bitkisel besinleri tüketerek karşılamaktadır.

Fasulye Çeşitleri Nelerdir?

Fasulye; barbunya, ayşekadın, çalı fasulyesi gibi çeşitleri olan ve toprakta çalı şeklinde yetiştirilen baklagillerdendir. Ülkemizin hemen hemen her yerinde yetiştirilmektedir. Birçok çeşidi olmakla beraber başlıca fasulye çeşitleri şunlardır:

Çalı Fasulyesi
Geniş, yassı, yeşil fasulye türüdür. Genellikle baharın gelmesiyle ilk yetiştirilen fasulye türlerindendir.

çalı fasulyesi

Ayşekadın
En çok tercih edilen fasulye türlerindendir. Uzundur ve bol tanelidir. Konserve yapımına da elverişlidir.

ayşekadın fasulyesi


Barbunya
Kuru fasulyeye benzemektedir fakat biraz daha kahverengimsidir. Pilakisiyle ünlüdür.

barbunya, barbunya fasulye


Şeker Fasulyesi
Tatlımsıdır. Hem tazesi hem de kurusu sık tüketilmektedir.

şeker fasulyesi


Sırık Fasulye

Zayıf ve uzun fasulye çeşididir.

sırık fasulye


Kaynakça:
http://www.gaz.gen.tr/fasulyenin-gazi-nasil-alinir.html
https://www.mynet.com/kuru-fasulyeyi-dogru-pisirirseniz-gaz-yapmiyor-26652-mykadin

Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!