Dünya Durursa Ne Olur?

 Bildiğimiz üzere Dünya kendi etrafında sabit bir hızla ve düzenli bir şekilde dönüyor. Peki Dünyamız bir anda dursaydı ne olurdu? Bugünkü yazımızda bu ilginç konuya değindik.


Momentum, Gelgit, Dünya


Dünya saatte 1600 km/h hızla kendi etrafında döner. Eğer Dünya bir anda dursaydı sonucu, Dünya'ya çok sağlam bir biçimde bağlı olmayan her şey saatte 1600 km/h hızla, aniden duran bir arabada emniyet kemeri takmamış yolcuların ileri fırlaması gibi hareket etmeye devam edecek.

Yani ağaçlar, evler, okyanuslar, kayalar ve insanlar da saatte 1600 km/h hızla doğuya doğru fırlayacak. Bunun olmasının sebebi ise, Dünya üzerindeki her nesnenin "momentum" adı verilen bir niceliğinin olmasıdır.

Bir cismin momentumu o cismin kütlesi ve hızı çarpılarak bulunur. Yani Dünya dursa da ona çok bağlı olmayan üzerindeki her şeyin ve özellikle su kütlelerinin momentumu korunmaya devam edecek. Buna su kütleleri de dahil olduğundan dolayı bu da okyanusların bile saatte 1600 km/h hızla hareket etmesi anlamına geliyor ve Dünya üzerindeki tüm su kütlelerinin 1600 km/h hızla hareket etmesi bizim ve diğer canlılar için felaket anlamına geliyor.

Ama tabi ki de Dünya hemen durmayacak çünkü Dünya'nın da sürekli korunan açısal bir momentumu vardır.

Momentum, Gelgit, Dünya

Peki Dünya yavaşlayarak durursa ne olurdu? O zaman normal hayatımıza devam edebilir miydik? Dünya, gelgitlerin etkisiyle her geçen gün biraz daha yavaşlamakta. Yani yaşadığımız her yeni gün bir öncekinden birazcık daha uzun. Bu yüzden de günler, her yüzyılda bir 1.7 ms (mili saniye) uzamakta.

Dünya uzun zamandır döndüğü için tamamen küresel değil de kutuplardan basık ekvatordan şişik haldedir. Bu özel biçiminden dolayı yer çekimi kuvveti kutuplarda, ekvatordakine göre daha yüksek miktardadır.

Dönüşünün etkisiyle yer çekimini yenerek ekvatora doğru inen sular, Dünya durgun hale gelirse yer çekimi yüzünden kutuplara doğru çekilecek. Avrupa, Asya ve Amerika'nın birçok önemli şehri su altında kalacak ve Dünya, ekvatoru tamamen bir bant gibi saran büyük bir kıtadan oluşacak. Suların kutuplarda toplanması gibi şu anda Dünya'nın etrafına eşit bir şekilde saran atmosfer, kutuplarda daha kalın ve ekvator ile çevresinde ise daha ince bir tabaka halini alacak.

Momentum, Gelgit, Dünya

Dünya kendi etrafında dönmeyip Güneş'in etrafındaki hareketine devam edeceği için 1 gün 6 ay gece 6 ay gündüz olmak üzere 1 yıl uzunluğunda olacak ve Güneş doğudan değil batıdan doğacak.

Tabi bunun sonucunda da Dünya'nın dengesi bozulmaya uğrayacak. Zaten bilim, bize Dünya'nın bir anda durmayacağını garanti ediyor. Ama yavaşlayarak durması olası bir durum fakat bu, çok uzak gelecekte gerçekleşecek.


KAYNAKÇA

https://www.fizikist.com/video/dunya-durursa-ne-olur/


     



Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!