Düğmeli Domuz Nasıl Bir Hayvandır?

Dünya sandığımızdan çok daha geniş bir yerdir. Ve bu yerde birçok canlı yaşamını sürdürüyor. Düğmeli domuz da bunlardan biri ve oldukça ilginç bir hayvan. Şimdi gelin hep beraber düğmeli domuzu inceleyelim. Atalarımız boşuna “Bin bilsen bile bir Bilim Ayısı’na danışacaksın” dememiş.    
Domuzgiller ailesinden bilimsel adı “Phacochoerus” olan türlerin ortak adıdır düğmeli domuz. Bu türün erkek üyelerinin gözlerinin yakınında bir çift düğmeye benzeyen çıkıntının olmasından dolayı bu hayvanlara düğmeli domuz denmiştir.

Düğmeli Domuz Nedir, Düğmeli Domuz Nerede Yaşar, Düğmeli Domuz Nasıl Beslenir, Düğmeli Domuz Ne Kadar Ağırdır, Düğmeli Domuzun Özellikleri

Düğmeli domuz türleri, Afrika’da yaygın bir şekilde yaşarlar. Düğmeli domuz türlerinden düğmeli Afrika domuzu yukarı doğru uzayan ve alt çeneden çıkmış olan kıvrık köpek dişleriyle kendini düşmanlarından gelen tehditlerden korur. 

Üst çeneden çıkan dişler ise biraz geç yukarı doğru kıvrılır ve sonra içe doğru bir yarım daire şeklinde büyür. Her iki dişin çıkış noktası farklı olsa da işlevleri aynıdır. Bu dişler 60 santimetre uzunluğa kadar ulaşabilmektedir. Bu köpek dişleri her iki cinsiyette de vardır ve bu domuzlar için bir savunma mekanizmasıdır.


Düğmeli Domuz Nedir, Düğmeli Domuz Nerede Yaşar, Düğmeli Domuz Nasıl Beslenir, Düğmeli Domuz Ne Kadar Ağırdır, Düğmeli Domuzun Özellikleri
 
Düğmeli domuzların arasından en çok bilinen düğmeli domuz türü de bu düğmeli Afrika domuzu türüdür. Düğmeli domuzların ortalama ağırlığı 100 kilogramı ve omuzdan yere yükseklikleri de 1 metreyi bulur. Bu hayvanların boyundan sırt ortasına kadar uzanan seyrek tüylü yeleleri ve koşarken kalkık bir şekilde duran kuyrukları vardır. 

Menülerinde sadece bitkiler olan bu hayvanlar, toplu şekilde yaşarlar. Herhangi bir tehdide karşı evleri olan oyuklarına geri geri girerler. Böylece gafil avlanmazlar ve dişleriyle de rakiplerine saldırabilirler.


KAYNAKÇA
Grolier International Americana Encyclopedia
http://www.eokulegitim.com/dugmeli-domuz-nedir/
https://eu0.proxysite.com/process.php?d=x5B99FqKUE9bjMLPUFPaj4pJJXxPnWJ5p4qThQnY%2BdCFUkb0LTAcSm9A4i%2FlwueYBw%3D%3D&b=1&f=norefer



Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!