Ağını 25 Metre Uzağa Fırlatabilen Hayvan: Darwin Örümceği

BBC Earth, 2015 yılında yayınladığı “Av” belgeselinden bir video paylaştı. Bu videoda ağını 25 metre uzağa fırlatabilen darwin örümceğinden bahsediliyordu. Bu örümceğin ağları, en sağlam madde olarak bilinen Kevlar’dan bile daha dayanıklı ve sert. Gelin biz de bu ilginç yaratığın dünyasını inceleyelim


   Darwin Örümceği, Kevlar

Madagaskar’da bulunan Darwin kabuklu örümceği, 2009 yılında keşfedilmişti. Bu örümcek, 25 metre uzağa kadar ağını fırlatabiliyor ve bunu bir köprü gibi kullanarak, standart örümcek ağlarının büyük versiyonlarını yapıyor. Ağını 25 metre uzağa fırlatırken tabi ki de rüzgarın kuvvetini de kullanıyor. 2010 yılında, araştırmacılar şimdiye kadar görülmüş en büyük ağı kaydetti. Bu ağ, 2.8 metrekareyi kaplamakta.

Darwin Örümceği, Kevlar
            
Araştırmacılar, Darwin kabuklu örümceğinin bu kadar uzun ağ örebilmesini sağlayan özel bir yapıya sahip olup olmadığını henüz bilmiyor. Ancak biyolog Todd Blackedge, bu örümceğin diğer örümcekler kadar ip kullanmadığını ve ağ üzerinde yer alan iplerin birbirinden fazlasıyla uzak olduğunu belirtiyor. Bu örümcek, eski iplerini başka ağların yapılışında kullanıyor. Gerçekten bu örümcek zekası ile fiziği çok iyi kullanmakta.
            
Tabi ki de büyük ağlar, örümceğin yüksek miktarda av yakalamasını sağlıyor. Örümcek, nehrin üzerinde veya herhangi başka bir yerde kurduğu ağların merkez noktasına dev bir tuzak inşa ediyor. Araştırmacılar, bir günde bu örümceğin devasa ağlarına yakalanmış 32 adet mayıs sineği gözlemledi.

 Bu örümceğin ağları Kevlar’dan (kurşun geçirmez yeleğin yapım malzemesi) 10 kat daha güçlü. Ayrıca Darwin kabuklu örümceğinin ağları diğer örümcek ağlarına kıyasla çok daha elastiktir.




KAYNAKÇA





        

Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!