Türkiye toprakları, köklü bir geçmişe dayanan bölgelerdir ve elbette bu kadar eski bir geçmişe sahip bir bölgenin tarihi eserleri de fazla olacaktır. Zamanla da bu ülkenin bazı tarihi eserleri UNESCO tarafından "Dünya Mirası" listesine alınmıştır. İşte biz de size bu listede bulunan 10 eseri derledik.
Kapadokya 60 milyon yıl önce, birkaç yanardağın püskürttüğü lav ve küllerin ortaya çıkardığı yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca, yağan yağmurlar ve esen rüzgarlarla şekillenmesiyle oluşmuştur. Bu doğa harikası, listeye 1985 yılında alınmıştır.
Divriği Ulu Cami, 1228 - 1229 yıllarında yapılmış. Bu cami ile yanındaki darüşşifa, plan tipi ve süsleme olarak eşi benzeri olmayan bir eserdir. Bu eşsiz mimari, listeye 1985 yılında girmiştir.
Hitit uygarlığının başkenti olan Hattuşaş, sanat ve mimarlık alanlarında büyük oranda gelişmişti. Yapılan kazılarda farklı uygarlıktan tonlarca tarihi eser bulunmuştur. Hattuşaş, listeye 1986 yılında girmiştir.
Pamukkale, Denizli ilinde bulunan tamamen doğal bir alandır. Kent kaplıcaları ve oraya akan sulardan kalan karbonat mineralleri terasları ve travertenleri oluşturuyor. Bu doğal yapı, listeye 1988 yılında girmiştir.
Letoon, Fethiye yakınlarındaki bir antik kenttir. Anlatılanlara göre, şehir Zeus'tan hamile kalan Leto'nun adına kuruldu. Bu antik şehir, listeye 1988 yılında girmiştir.
Safranbolu, ülke içerisinde gerçekleşen modern şehirleşmeden çok etkilenmemiştir. Bu nedenle mimari gelenekleri ahşap, üç odalı, Pontian Yunan tarzında depreme dayanıklı evler olmuştur. Listeye, 1994 yılında girmiştir.
Antik kent, Çanakkale merkez ilçesine bağlı Tevfikiye köyünün batısındaki "Hisarlık Tepesi"nde bulunur. Truva Savaşı'nın gerçekleştiği bu antik kent, 1998'de listeye girebilmiştir.
Selimiye Camii, Edirne'de bulunmaktadır. Mimar Sinan'ın "şimdiye kadar yaptığım en iyi eserim" dediği Selimiye Camii, Osmanlı mimarisinin önemli yapıtlarından biridir. Selimiye Camii, listeye 2011 yılında girmiştir.
Çatalhöyük, Orta Anadolu'da günümüzden yaklaşık 9 bin yıl önce yapılmış bir yerleşim yeridir. Köklü bir tarihe dayanan bu yerleşim yeri, 2012'de listeye girebilmiş.
İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti, Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı'nı ve Selçuk Meryem Ana Evi'ni içinde bulundurur. Bu büyük tarihi eser, 2015 yılında listeye girmiş.
KAYNAKÇA
http://kdk.gov.tr/haber/unesco-dunya-mirasi-listesinde-yer-alan-15-kultur-varligi/461
http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,44394/dunya-miras-listesinde-turkiye.html
http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,44423/dunya-miras-listesi.html
1- Kapadokya ve Göreme Milli Parkı
2- Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası
3- Hattuşaş
4- Pamukkale ve Hierapolis Milli Parkı
5- Ksantos - Letoon
6- Tarihi Safranbolu Şehri
7- Truva Antik Kenti
8- Selimiye Camii ve Külliyesi
9- Neolitik Dönem Çatalhöyük Kalıntıları
10- Efes Antik Kenti
KAYNAKÇA
http://kdk.gov.tr/haber/unesco-dunya-mirasi-listesinde-yer-alan-15-kultur-varligi/461
http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,44394/dunya-miras-listesinde-turkiye.html
http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,44423/dunya-miras-listesi.html
Yorumlar
Yorum Gönder