Dünya'nın varoluşundan günümüze kadar birçok canlı gelip geçmiştir. Özellikle hayvanlar genellikle insani sebeplerden dolayı çok fazla zarar görmüştür ve zamanla bu verilen zararlar artmış ve bazı hayvanların nesli tükenmiştir. İşte biz de sizlere nesli tükenen 10 hayvanı derledik.
Dinozorlar, 160 milyon yıl boyunca karada egemen olmuşlardır. Yeryüzünde bulunan yaklaşık 1000 dinozor türünün, günümüzden yaklaşık 65 milyon yıl önce nesli tükenmiştir. Bu canlıların nasıl yok olduğu konusunda kesin bilgiler yoktur. Fakat ortaya atılan en sağlam ve en çok kabul gören teori, çok büyük bir meteorun Dünya'ya çarpması ve bunun sonucunda da bu canlıların soyunun tükenmesidir.
4,5 m boy ve 8 ton ağırlığa kadar varan bu hayvanların neslinin son üyeleri M.Ö. 1700'lü yıllarda yaşamışlardır. Bulunan en eski mamut kalıntıları 4 milyon yaşındadır. Mamutların da soyunun tükenme nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Aşırı avlanmanın veya buzul çağı sonundaki iklim değişikliğinin, mamutların sonunu getirmiş olabileceği ileri sürülmektedir.
Moa, Yeni Zelanda'da yaşamış olan Dünya'nın en büyük kuş türüdür. Soyları, insanlar tarafından yapılan aşırı avlanma sonucu yok olmuştur.
Avustralya'ya özgü büyük bir etçil keselidir. Son temsilcileri, 1930'lu yıllara kadar yaşamlarını sürdürebildiler. Tazmanya hükümetinin ve çiftçilerin desteğiyle sürdürülen avlar sonucu türleri yok edildi. Yine aşırı avlanma sonucu bir hayvanın daha türü yok oldu.
Pers kaplanları yalnız takılan hayvanlardır. En batıda Türkiye olmak üzere doğuya doğru birçok yerde yaşardı. En son 1970 yılında Rusya'daki türünün son bireyinin ölmesiyle tür tamamen yok oldu.
Çizgili sırtlan, Afrika Kıtası'nın kuzey yarısında ve birçok yerde bulunuyordu. Artık nesillerinin tükendiği kabul edilmektedir.
Sadece Mauritius adasında yaşayan bu kuş türü, o adanın da keşfedilmesiyle yumurtaları yok edilip eti için de insanlar tarafından avlanmışlardır.
KAYNAKÇA
http://www.yenimakale.com/nesli-tukenen-hayvanlar.html
1- Dinozor
2- Mamut
3- Moa
4- Tazmanya Kaplanı (Tazmanya Kurdu)
5- Pers Kaplanı (Hazar Kaplanı)
6- Anadolu Panteri
Orta Doğu ve Batı Asya'da yaygın olan İran leoparının Anadolu'da yaklaşık 30 yıl öncesine kadar yaşamış olan bir ırkıdır. Anadolu Panteri, daha çok dağlık ve ormanlık alanlarda yaşar. Dağlarda ve ormanlarda yaşanan kaynak azlığı bu hayvanları şehre yöneltmiştir ve genellikle zehirlenerek ya da vurularak öldürülmüşlerdir. 1974'ten bu yana Anadolu'da varlığı artık kanıtlanamamıştır. Bu yüzden Türün son üyesinin 1974'te Beypazarı'nda vurulduğu kabul edilmiştir.
7- Çizgili Sırtlan
8- Dodo
KAYNAKÇA
http://www.yenimakale.com/nesli-tukenen-hayvanlar.html
Yorumlar
Yorum Gönder