Meditasyon (Dalınç) Nedir? Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?

Çoğu kişinin rahatlamak ve odaklanmak için kullandığı bir zihinsel yöntemdir meditasyon. Birçok dinde de yer almaktadır. Şimdi çok daha fazla vakit kaybetmeden gelin beraber meditasyonun ne olduğuna bakalım; çeşitlerini ve faydalarını inceleyelim.


meditasyonun kökeni, islamiyette meditasyon

     
Meditasyon, Latincedeki "meditatio" kelimesinden gelmektedir ve bu kelime "derince düşünme" anlamına gelen bir terimdir. Sözlüklerde genellikle "kişinin iç huzurunu sağlamak için yapılan eylemler, zihni denetleme teknikleri ve deneyimlere verilen ad" olarak geçer.

Meditasyon yöntemleri Budizm, Taoizm, Bön, Zen ve İslamiyet (tefekkür)  gibi birbirinden farklı inanç sistemlerinde izlenilen yöntemlere göre değişik adlar verilmiştir. Bir de mezhepler ve farklı çağlar meditasyonu farklı bir şekilde yorumlamış ve farklı şekillerde uygulamışlardır. Bu yüzden de tek biçimli ve standart bir meditasyondan bahsetmek imkansızdır.

dansla meditasyon, şarkıyla meditasyon

Meditasyon her yerde ve her şekilde yapılabilir. İslamiyette tespih çekerek dualar okumak da meditasyona İslam'dan verilebilecek örneklerden biridir ve meditasyon sürekli olarak sessiz ortamda olmak zorunda değildir. Müzik dinleme, şiir okuma, dans etme gibi faaliyetler de meditasyon olarak kabul edilir. Kısacası meditasyon her yerde ve her şekilde yapılabilir.

ruh arıtma yöntemi, meditasyon

Meditasyon, birçok inançta ve kültürde uygulanan ruhu arıtma yöntemidir. Konsantrasyon ve yoğunlaşma çalışmalarıyla kişi kendini toplayıp ruhunu dinlendirir ve böylece yaşantısından, normalden çok daha fazla verim alır. Özellikle Doğu kültüründe sıkça kullanılan, köklü bir tarihe dayanan ve bilinci fazlasıyla açan geleneksel bir tekniktir. Bu tekniğin her inanışa göre farklı adları vardır ve bazen adlarla beraber yöntemler de farklılaşır. Zaten meditasyonun birçok türü olduğunu söylemiştik. Şimdi gelin bir de yöntemlere göz atalım.

Birkaç Meditasyon Yöntemi 

1- Yoga

yoga, meditasyon çeşitleri

Yogada farklı tarz bedensel hareketler, çalışma ve nefes taktikleri bulunur. Raja-Yoga'da ruha dönük olma ve konsantrasyon, meditasyonun hazırlığıdır. Hazırlık aşamasındaki konsantrasyon meditasyon için zorunludur.

2- Aktif Meditasyon

aktif meditasyon, meditasyon çeşitleri

Aktif Meditasyonda, kişi farklı eylemlerle bilinç açıcı davranışlarda bulunmaya yardımcı olur. Kişi bu eylemleri büyük bir manevi istekle yapar. Bilinçli ve farkında olmak kişinin asıl görevidir.

3- Dövüş Sanatları

dövüş sanatlarıyla meditasyon

Dövüş sanatları da meditasyonun farklı bir dalı olarak görülebilir. Birçok dövüş sanatı türünde meditasyona özgü hareketler yapılır.

Meditasyonun Etki ve Faydaları

meditasyonun faydaları

Düzenli yapılan meditasyonun rahatlatıcı etkisi vardır ve bu, Batı ülkelerinde tıp alanında sıkça kullanılır.

Meditasyon yapılırken beynin ön kısmında bilişsel- duygusal gelişmeye ve rahatlamaya sebep olan alanda, diğer insanlara nazaran çok daha fazla gelişme gözlemlenmiştir.

Meditasyon tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur ve kasları gevşetir.

Stresinizi alır ve vücudunuzu nötrlemenize yardımcı olur.

Meditasyon kızgınlığınızı, hüznünüzü, kininizi, hırsınızı, açgözlülüğünüzü azaltır.

Meditasyon yapan kişi mutlu olur ve kötü duygulardan arınır. Bir çeşit manevi temizlik diyebiliriz.

Meditasyonun Amacı

meditasyonun amacı

Meditasyon genelde sessiz kalmak ve sakinliği korumak amacıyla yapılan bir etkinlik gibi görünse de sadece bunlardan ibaret değildir. Meditasyon tedavi amacıyla da yapılır. Ayrıca kişisel gelişim, kökten rahatlama gibi birçok amaç için de yapılabilir.



KAYNAKÇA

https://us8.proxysite.com/process.php?d=x5B99FqKUE9bjMLPUFPaj4pJJXxPnWJ5p4qaxS6CqPO1Dmqu&b=1&f=norefer

http://www.mutlumikrop.com/TR/Content-Details/Meditasyon-Cesitleri-Ve-Teknikleri-Nelerdir/12095068889604632890

Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!