Mauritius'un Alımlı Kuşu: Dodo

Dünya'da birçok canlı yaratılmıştır. Fakat bazıları bazı nedenlerden dolayı yaşamlarını sürdürememişlerdir. Bazıları da yaşamaya devam etmişlerdir. Biz de bugün sizlere, soyunun tükenmediği zamanlarda, sadece Mauritius'ta bulunan ve şimdi de türü tükenmiş olan dodoyu anlatacağız. Atalarımızın da dediği gibi "Bin bilsen de bir Bilim Ayısı'na danış" diyerek yazımıza başlayalım.


Raphus cucullatus


Güvercinimsiler familyasının dodogiller ailesinden olan bu sevimli bakışlara ve güzel tüylere sahip dodonun soyları ne yazık ki tükenmiştir. Dodoların bilimsel adları "Raphus cucullatus" olarak geçer.

Sadece Hint okyanusunda bir ada olan Mauritius adasında yaşayan, yaklaşık hindi büyüklüğünde olan dodonun ağırlığı 25 kg ve civarındadır. Bacakları güçlü, çengel biçiminde gagası oldukça kalın ve tüyleri kül rengiydi. Alnı, yanakları ve göz çevresi tüysüzdü. Ne yazık ki dodoların soyları 1681'de tükenmiştir.

Rodrigues solitarius ve dodo kuşları benzerliği


Dodoya benzeyen ve  1750'de soyu tükenmiş, bilimsel adı "Rodrigues solitarius" olan bu türün tüyleri dodoya göre daha açık renkliydi. Bu türler Réunion adasında yaşadı. Aynı takımadadaki Rodrigues adasında yaşamış olan, bilimsel adı "Pezohaps solitaria" olarak bilinen  kuş, önceki iki türün (dodo ve Rodrigues solitarius) iriliğindeydi.

Kahverengi tüylü ve kısa gagalı bu kuşun soyu 1700'de tükendi.  Portekizli gemiciler 1507'de Mascareignes adalarını keşfedene kadar, her üç tür de yaşam alanlarında huzur içinde, hiçbir doğal düşmanı olmadan yaşamlarını sürdürüyorlardı.


Raphus cucullatus


Şimdi tekrar dodolardan bahsedelim. Bu dodoların bedenleri çok güçlüydü fakat uçamıyorlardı. Menülerinde de meyveler ve tohumlar bulunuyordu ve yerde yumurtluyorlardı. Dişiler tek bir yumurta yapıyor ve hem dişi dodo, hem de erkek dodo ortaklaşa kuluçkaya yatıyordu.

İnsanların yetiştirdiği evcil hayvanlardan özellikle domuzlar, yerdeki yuvalarını ve içlerindeki yumurtaları bulup kolayca yok ediyorlardı. Bunun sonucunda dodolar ve öbür iki tür de adaları bulunduktan sonra rahat bulmamışlardır ve adaları bulunduktan sonra 300 yıl bile geçmeden yok oldular.

Günümüzde dodolara ait elimizdeki tek şey, müzelerde sergilenen iskeletleridir. Dodo kuşunun popülaritesi çok yüksek olduğundan dodo kuşu birçok filmde ve kitapta yer almıştır.





KAYNAKÇA    
Grolier International Americana Encyclopedia      Cilt: 5

Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!