Gece İşemesi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Gece İşemesi nedir


Gece İşemesi Nedir ?

Çocuğun istemsiz olarak idrar kaçırmasına denir. Çocukların gece işemeleri beyin-sinir sistemi ile idrar torbası iletişimine bağlıdır. 2.5 yaş altı çocuklarda bu iletişim ve idrarı tutan kas sistemi tam olarak gelişmediği için gece işemeleri meydana gelmektedir.


2.5 yaş üstü çocuklarda ve yetişkinlerde görülme sebebi ise bazı psikolojik rahatsızlıklara, sağlık sorunlarına bağlıdır. Genellikle erkek çocuklarda 12-13 yaşına kadar görülebilir.


Sebepleri:

Genetik olma durumu

İdrar torbasının yeteri kadar büyümemiş olması

İdrar torbasında meydana gelen istemsiz kasılmalar

Çocuktaki Vazopressin hormonunun yeterince ve zamanında salgılanmaması (Bu hormon gece böbreklerin idrar oluşturmasını azaltmaktadır)



Gece İşemesi Nedir


Tedavi Yöntemleri:

Çocuğu  tedaviye hazırlarken  bu konuda çocuğun bilinçlendirilmesi gerekir. Çocuğun alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerekir. Gece yatmadan önce sıvı alımının azaltılması ve idrarını boşaltması gibi.


Çiş yapma çizelgesi çıkartmak gerekir. Bu çizelge çok küçük çocukları motive etmek için kullanılır. Altını ıslatmadığı günler çizelgede birer sembolle canlandırılarak (yıldız yada çiçek sembolü gibi) çocuğun motive olması sağlanmalıdır.

Alarm sistemlerinin çocuğun iç çamaşırına konması. Islanmaya duyarlı  parça taşıyan bu sistemler çocuk altını ıslattığı an ötmeye başlayarak çocuğun uyanmasını sağlar.


İlaç Tedavileri:


Gece işemesi ilaç tedavisi


Gece boyunca bu ilaçlar böbreklerin idrar oluşturma hızını azaltmaktadır. Bu ilaçlar Desmopressin maddesi içermektedir. Bu madde gece boyunca idrarın daha az salgılanmasını sağlamaktadır.






Kaynak:
Medicana Psikoloji Genel Sağlık Ansiklopedisi
                                                                              c.10 s;24

Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!