"Domuz Balığı" Nasıl Bir Hayvandır?

Bizim pek tanımadığımız bu hayvan, Dünya sularında oldukça yaygın bir hayvandır. Hatta Türkiye'de bile bulunuyor. Yani bu balığı görme şansımız yüksek. Hadi şimdi yazımıza geçelim ve domuz balıklarını keşfedelim.



Yunusgiller ailesinden bazı dişli balinaların ortak adıdır. Ve bu balıklar, denizlerde yaşayan memelilerdir. Domuz balıkları kendi altında birçok sınıfa ayrılır. Her iki yarımkürede de yaygın bir şekilde türleri bulunan domuz balıklarının Türkiye sularında bulunan türünün bilimsel adı, "Oxynotus centrina" olarak geçer.


Oxynotus
Domuz köpek balığı 

Bu ad, Türkçe'de domuz köpek balığı olarak geçiyor. Yani domuz balıklarının ülkemizde bulunan türü domuz köpek balığıdır. Bu balık , kıyıya yakın kesimlerde 5-500 m derinliklerde, dipte ya dibe bağımlı bir şekilde yaşar. Boyu bazen 1 m'yi aşan bu balıklar, omurgasızlar ve diğer balıklarla beslenir. Eti sert olduğu için pek değerli bir balık olduğu söylenemez.


Phocaena
Phocaena


Başka bir tür olan liman domuz balıklarının ortak adı "Phocaena" olarak geçen balıkların boyu "1,2- 1,8 m, ağırlıkları ise 49-74 kg arasında değişim gösterir. Gerçek domuz balıkları diğer domuz balıkları gibi değildirler. Gerçek domuz balığı türünün bilimsel adı "Phocaenoides" olarak geçer ve domuz balığı cinsi üyelerinin boyu 1,2- 1,65 m, ağırlıkları yaklaşık 124 kg'dır. Bu tür, göçmendir. Genellikle gemilerin çevresinde dolanırlar. Gerçek domuz balığı, tüm domuz balıklarının başlangıcı olan tür anlamına gelir. Bu yüzden onlara domuz balıkları denmiştir.

Phocaenoides
Phocaenoides

       Domuz balıklarının bir başka türü de Güneydoğu Asya'da bulunan yüzgeçsiz domuz balığının bilimsel adı "Neomeris phocaenoides" olarak bilinir. Bu balıkların  boyu, 1,2 m, ağırlıkları 36 kg civarındadır.






KAYNAKÇA
Grolier International Americana Encyclopedia         Cilt: 5

Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!