Pembe Göllerin Sırrı Nedir?

Türkiye dahil olmak üzere 10 bölgede bulunan ve çilekli süte benzeyen bu tuz gölleri hep pembe renk. Hatta bazı mevsimler renk değiştirebiliyorlar. Türkiye’nin de içerisinde olan bu göllerden her birinin renginin pembe olmasının farklı nedenleri var. Gelin şimdi o bölgeleri ve o bölgelerdeki tuz gölünün neden pembe olduğunu öğrenelim.


1- Hillier Gölü - Avustralya

hillier gölü, avustralya

Batı Avustralya'da bulunan bu göl, dünyada en bilinen pembe göllerden biri. Ayrıca, bu tuz gölünün rengi kalıcı. Yani gölün suyunun birazını şırınga ile çektiğimizi düşünelim. Gene pembe renkli bir sıvı elde ediyoruz. Bu gölün pembe olmasının sebebi yapısında bulunan alg miktarıdır. Bu göl, içindeki alg miktarına göre kırmızıya dönüşüyor.

2- Retba Gölü - Senegal

retba gölü, senegal

Dakar'ın kuzeydoğusunda olan Retba Gölü'nün renginin pembe olmasının sebebi “Dunaliella salina” algleridir. Bu alglerin miktarı gölün rengini pembe yapıyor. Retba Gölü'nün %40'a varan tuz miktarı nedeniyle bu gölde batmak imkansız.

3- Salina de Torrevieja - İspanya

salina de torrevieja, ispanya

İspanya'nın güneydoğusunda olan bu gölün oluşturduğu mikroklima sayesinde bölge Avrupa'nın en sağlıklı yaşam alanı seçilmiştir. Gölün pembeliği, önceki göller gibi gölün içerisinde bulunan algler dolayısıyla oluşmuştur. Ayrıca gölden elde edilen tuzlar da çok kaliteli.

4- Hutt Gölü - Avustralya

hutt gölü, avustralya

Batı Avustralya'da bulunan bu gölün pembe olmasının nedeni gene içindeki alglerden dolayıdır. Göl içerisindeki alg oranı, gölün pembeliğini belirliyor.

5- Dusty Rose Gölü - Kanada

dusty rose gölü, kanada

Dusty Rose Gölü'nün pembeliğinin sebebi algler değil. Ayrıca bu göl, içerisinde çok miktarda tuz da içermiyor. Bu gölün pembe olmasının sebebi, dağlardan ve buzul bölgelerinden gelen akarsulardır. Gelen bu akarsular pembe renklerini bölgeye özgü kayalardan alıyorlar.

6- Pink Gölü - Avustralya

pink gölü, avustralya

Batı Avustralya'da yer alan Pink Gölü'ne pembe rengi sadece algler vermiyor. Pembe renkli, Brine karidesleri de gölün pembeliğine etki ediyor. Bu göl aynı zamanda kuşların sürekli uğradığı bir mekan.

7- Masazir Gölü - Azerbaycan

masazir gölü, azerbaycan

Başkent Bakü yakınlarında bulunan bu pembe renkli göl, aşırı miktarda tuz bulundurduğu için gölün yakınlarında tuz fabrikaları inşa edilmiştir. Pembe olmasının nedeni yapısında bulunan algler.

8- Quairading Gölü - Avustralya

quairading gölü, avustralya

Quairading Gölü'nün ortasından bir yol geçmektedir. Yılın belirli zamanlarında bu yolun ikiye ayırdığı bölümlerden bir tanesi (gölün yarısı) kırmızıya dönüşmektedir. Bu gölün pembe olmasının sebebi diğer birçok göl gibi yapısındaki alglerdir.

9- Göller Bölgesi - Avustralya

göller bölgesi, avustralya

Bu bölgede birden çok göl bulunmaktadır. Göllerin pembelik miktarları fark göstermektedir. Çünkü her biri farklı miktarlarda alg barındırıyor. Bu göllerin de pembe olmasının sebebi, diğer göller gibi suda bulunan alg miktarıdır.

10- Pembe Tuz Gölü - Bozcaada (Türkiye)

pembe tuz gölü, bozcaada

Bozcaada'da bulunan pembe göl, içerisinde yüksek miktarda tuz bulundurduğu için halk tarafından "Tuz Gölü" adı verilmiştir. Ve bu bizim ülkemizdeki tek pembe tuz gölü. Rengi bazen kırmızıya yaklaşan bir renge dönüşen bu gölün etrafı antik kalıntılarla dolu.




KAYNAKÇA


             
                 
  


Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!