Anoreksia Nervoza: Zayıflama Hastalığı

Kendinizi çok kilolu hissediyorsunuz, ne yapsanız ne yeseniz size kilo aldırıyor. Öyle ki tartıya çıkıyorsunuz size 38 kilo olduğunuzu gösteriyor. O da ne???? Çok kilolusunuz! Ne yediyseniz hemen onu geri çıkarmanız gerekiyor, aksi takdirde bu çok olan kilonuzu daha da artıracak ve sizi çok kötü hissettirecek... İşte Anoreksia hastalığı tam da böyle. Gelin Anoreksia hastalığı nedir hep birlikte öğrenelim.


Nedir bu Anoreksiya Hastalığı?

Arkadaşlar bu hastalık bir yeme bozukluğudur. Kişi yediklerini aşırı düzeyde kusar ve çok tehlikeli düzeyde zayıflar. Bu olay hastanın yaşamını tehlikeye sokabilir.

Anoreksia nedir?

Anoreksiayaya Sebep Olan Şey Ne?

Anoreksia nedir?


Bu hastalığın net olarak sebebi henüz saptanamamıştır ancak hasta, bazı karmaşık rahatsızlıklar içindedir. Bunlar; aile geçmişi, sosyal faktörler ve kişilik özellikleri gibi durumlardır.

Hastanın Ailesi

Anoreksia nedir?


Anoreksiya Nervosa’nın ortaya çıkması ve gelişmesinde ailenin önemi kesin olarak kabul edilmiş, psikolojik modeli de tanımlanmıştır. Hastaların anneleri, genellikle kaygılı, heyecanlı ,aynı zamanda çok hırslıdır.

Genellikle kızlarını kendi narsist eğitimleri için kullanırlar. Çocukluğun ilk yıllarından başlayarak kızın fiziksel görünümüne aşırı ilgi gösterirler. Ailenin yönlendirici unsuru annedir, babanın çok az otoritesi vardır.

Nasıl Ortaya Çıkar?

Anoreksia nedir?


Hasta problemi olduğunu şiddetle reddeder. Yaptıklarını görmez ve inanmaz Normal insandan daha zayıftır. Kilo almaktan çok korkarlar ve kilo almayı reddederler.

Çok zayıf bile olsalar kilolu olduklarını düşünürler. Yemek, kilo ve diyet takıntıları vardır. Hasta bile olsalar çok fazla egzersiz yaparlar. Kilo alımını engellemek için kusarlar, ilaç kullanırlar.

Anoresksia Nervosa’ya Meyilli Kişinin Özellikleri

Anoreksia nedir?


Düşük özsaygı
Öfke, üzüntü, korku gibi negatif duygularını anlatmada zorlanma
Diğer insanları mutlu etme ihtiyacı, mükemmeliyetçilik
Dikkat çekme ihtiyacı
Kim olduğundan emin olamama

Anoreksia’da Teşhis Nasıl konur?

Arkadaşlar, eğer doktorunuz yeme bozukluğunuzun olduğunu tespit ederse yeterince beslenmemenin sebeplerini öğrenmek için kalbinizi, ciğerinizi, tansiyonunuzu, derinizi ve saçınızı kontrol edecektir.

Anoreksia Nervosa’da Hormon Değişiklikleri

Hastalıkta bazı iç salgı bozuklukları ortaya çıkar. Bunlar hastalığın nedeni değil, yetersiz kötü beslenmenin sonucudur.

ANOREKSİA NERVOSA (ZAYIFLAMA) HASTALIĞI

Amenore (Adetlerin kesilmesi)

Anoreksia Nervosa’da hemen her zaman adet kanamaları kesilir. Bu durum kötü beslenme organik yetersizliğe bağlıdır.

Böbrek Üstü Bezi İşlevi 

Anoreksia Nervosa’da böbrek üstü bezinin salgıladığı hormonlardan kortizolün plazmadaki yüzeyi normaldir. Metabolizma ürünlerinin idrarla atılması azalmıştır.

Tiroit İşlevi

Kandaki tiroksin ve triyodotironin düzeyleri azalmıştır. Troit bezini uyaran hipofiz hormonu olan  TSH'nin plazmadaki yüzeyi normaldir.

Anoreksia’da Tedavi

Erken teşhis ve tedavi anoreksiayla mücadeleyi kolaylaştırır. Tedavi sağlıklı kilonuza ulaşmanızı, kendinizi daha iyi hissetmenizi, daha iyi ve sağlıklı yeme alışkanlıkları edinmenizi sağlar. Doktor, diyetisyen ve ruh sağlık danışmanıyla tedavisini uygular. Eğer kilonuz aşırı düşerse mutlaka hastanede tedavi görmelisiniz.

ANOREKSİA NERVOSA (ZAYIFLAMA) HASTALIĞI

Tıbbi Tedavi

Arkadaşlar eğer aşırı açlık bedeninizi yıpratmışsa tıbbi tedavi öncelikli olmalıdır. Doktorunuz oteoporoz, kalp hastalıkları ve depresyon gibi anoreksianın sebep olduğu tıbbi durumları tedavi edecektir.

Beslenme Danışmanlığı

Diplomalı bir diyetisyen sağlıklı bir yolla kilo almanızı sağlayacaktır.




Kaynak:
Medicana  Psikoloji Genel Sağlık Ansiklopedisi
                                                                c.10 s;95-96-97-98

Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!