Kuru Buz Nedir? Niçin Kullanılır?


Kuru Buz Nedir?, Kuru buz ne için kullanılır?, Donmuş karbondioksit (CO2), Kuru buz kaç derecedir?, Kuru buz hal değişimi,

Kuru buz, donmuş karbondioksit (CO2)'tir. Kuru buz olarak adlandırdığımız ve farklı alanlarda karşımıza çıkan bu madde, son zamanlarda görsellik açısından da denk geldiğimiz bir sunum tekniği haline bile gelmiştir. Gerek kahvelerde, gerek yemeklerde karşımıza çıkıyor. Hepimizin yakın zamanlarda adını duyduğu, videosunu izlediği bu kuru buz aslında nedir? Yapısı nasıldır? Merak ettiklerinizin çoğu bu yazıda:


Kuru buz aslında donmuş karbondioksittir (CO2).

Bir blok kuru buzun yüzey sıcaklığı -78.5C°'dir.

Kuru buz aynı zamanda iyi bir uçunum özelliğine sahiptir, yani kuru buz eridğinde sıvı haline geçmek yerine doğrudan karbondioksit gazına dönüşür.

Kuru Buz Nedir?, Kuru buz ne için kullanılır?, Donmuş karbondioksit (CO2), Kuru buz kaç derecedir?, Kuru buz hal değişimi,
Süper soğuk olduğu ve iyi bir uçunum özelliğine sahip olduğu için dondurma işlemlerinde kuru buza günümüz piyasasında talep çoktur.

Çünkü kuru buz, eridiğinde direk faz (hal) atlayarak gaza dönüşür ve geride hiçbir tortu bırakmaz bu yüzden temizdir ve kullanışlıdır.

Kuru buz, katı sudan çok daha yoğundur ve donma noktası da sudan çok daha düşüktür.

Gaz (karbondioksit) sıkıştırılarak dışarı ısı vermesi sağlanır ve bu ısı kondansatörler (elektrik yüklerini kısa süreliğine depo etmeye yarayan devre elemanı) yardımıyla toplanır.

Daha sonra birden basınç düşürülünce,madde, alması gereken ısıyı geri alamaz  ve buz halinde kalır.

Oda koşullarında  (yaklaşık 1 atm= basınç) kuru buzda katı-gaz faz geçişi, ( değişimi evresi) süblimleşme gerçekleşitiğinden dolayı adına kuru buz deniyor.

Kuru Buz Nedir?, Kuru buz ne için kullanılır?, Donmuş karbondioksit (CO2), Kuru buz kaç derecedir?, Kuru buz hal değişimi,
Kuru buz, sıcak suya veya ılık suya konulursa havada sisli bir ortam elde edilebilir.

Bunun sebebi, kuru buzun süblimleşirken ortamdaki ısıyı almasıdır.

Bu, hava içerisindeki su moleküllerini soğutur ve sonuçta ağır hareket eden yoğun bir sis bulutu ortaya çıkar. Aynı şey sıvı azot (nitrojen) için de geçerlidir.

Kuru buzu tutmak gerketiğinde kalın eldiven giyilmesi önerilir, çünkü doğrudan elinize aldığınızda buzun süper soğuk etkisi dokuları anında dondurarak yanma olayına sebep olur ve cildinize zarar verir.

Aynı nedenden ötürü kuru buz hiçbir zaman yenmemelidir.

Kuru buz bulunan yer iyi bir şekilde havalandırılmalıdır.

Çünkü bu madde ısı aldıkça süblimleşecek ve karbondioksit gazı açığa çıkacak eğer kuru buz bulundurulan yer havalandırılmazsa karbondioksit havadan ağır olduğu için uçan karbondioksit orada yoğunlaşıp kalacaktır ve orada  bulunan insanlar karbondioksit zehirlenmesinden ölecektir.

Çünkü havadaki karbondioksit  (atmosfer dahil her yerde) oranı %5'in üstüne çıktığında toksik haline gelir ve zehirler. Özellikle araba gibi kapalı yerlerde kuru buz bulundurulurken dikkatli olunmalıdır.


KAYNAKÇA
http://kimyaca.com/kuru-buz/
https://alkanhulya.wordpress.com/2014/03/22/kuru-buz-nedir-nerelerde-kullanilir/
http://www.ateskurubuz.com/baslik.php?i=140
https://www.inploid.com/t/kuru-buz-nedir-nasil-uretilir/39568/



Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!