Kasırga Nedir? Nerelerde Görülür?

Hepimiz büyük rüzgarlara şahit olmuşuzdur. Fakat büyüklerimiz genelde küçük çaplı rüzgarlara bile kasırga demektedir. Aslında kasırgayı yanlış tanımlıyorlar. İşte merakınızı giderecek ve kasırga konusunda ufkunuzu açacak bilgiler bu yazıda.


Kasırga nedir?



Kasırga, en tehlikeli ve yıkıcı tropik fırtınalardan biridir. Yer yer dönerek esen, yağmurla karışık çok şiddetli bir fırtınadır. Tropik denizlerin sıcak suları (en az 27 derece) üzerinde ortaya çıkar. Bir rüzgarın "kasırga" diye adlandırılabilmesi için saatte en az 120 km hıza ulaşması gerekiyor.

Bu yüzden, Türkiye'deki şiddetli rüzgar olayları için bu yanlış bir tabirdir. Çünkü bu bölgelerde kasırga yaşanmaz. Şiddetli bir kasırga yaşanması için okyanusa kıyımızın olması gerekiyor. Dolayısıyla, bu tür can kayıpları ülkemizde yaygın olarak görülmemekte. 

Kasırgalar normal şartlarda çok büyük can ve mal kayıplarına neden olabilir. Kasırgalar bazen saatte 300 km hıza ulaşabiliyorlar. Bilim ayımız kasırga ile ilgili birkaç ilginç bilgiyi derlemiş. Hadi onlara bir göz atalım.

1- Arthur, Bertha, Cristobal, Gustav, Laura, Amanda, Boris, Cristina, Norbert, Xavier, Sandy... Bunlar birer insan ismi değil. Kasırga isimleridir. Bu kasırgaların isimleri, neden oldukları can ve mal kayıplarından dolayıdır.  

2- Kasırga anlamına gelen İngilizce "hurricane" sözcüğü Maya dilinde Büyük Tufan'ı yarattığına inanılan Fırtına ve Kötü Ruhlar Tanrısı olan Huracan'dan gelmektedir.

maya tanrısı, fırtına tanrısı














3- 1609 yılında İngiltere'den Virginia'ya bir grup İngiliz yerleşimci Bermuda açıklarında kasırgaya yakalanarak kıyıya sürüklendi. Bu olayın ünlü yazar Shakespeare'in "Fırtına" adlı oyununa ilham kaynağı olduğu söyleniyor.

Shakespeare, The Tempest, kasırga














4- Kasırgalar pek çok güçlü donanmaya büyük zararlar vermiş. Öyle ki İspanya ve ABD arasındaki savaş sırasında ABD başkanı olan McKinley, İspanyol donanmasından daha çok kasırgadan korktuğunu söylemiştir. Bu vesileyle de şimdiki Ulusal Kasırga Merkezi'nin öncüsü sayılabilecek bir kasırga uyarı istasyonları ağı kurulmuş.

5- 2. Dünya Savaşı sırasında, Britanyalı bir uçuş eğitmeni olan Albay Joe Duckworth uçağıyla kasırganın içerisinden geçebileceği konusunda diğer pilotlar ile iddiaya girmiş ve nasıl olduysa başarılı olmuştur.

6- ABD'de kasırgalarla ilgili tahminler Hava Kuvvetleri'ne bağlı pilotlar ile yapılıyor. Basıncı, sıcaklığı, nemi ve rüzgarın hızını ölçen aygıtlar içeren paraşütlerle donatılmış tüpler kasırganın merkezine salınıyor.

ekvatorda kasırga, kasırga hızı, uydudan kasırga









7- Dünya'nın dönüşüne bağlı olarak, kasırgalar Ekvator'un kuzeyinde saat yönünün tersine, güneyinde ise saat yönünde hareket eder.

8- Tipik bir kasırgadan, çevreye yaklaşık 600 trilyon watt'lık bir ısı enerjisi yayılır. Bu da dünyanın toplam elektrik üretme gücünün 200 katına eşittir.

9- Bugüne dek bilinen en şiddetli tropikal siklon (kasırga) 1979'da yaşanan ve Pasifik Okyanusu'nun kuzeybatısında meydana gelen tayfundur. 2200 km rüzgar alanı olan tayfunun hızı saatte 305 km'ye ulaşmış.

10- Dünya Meteoroloji Örgütü 1953'ten itibaren kasırgalara ad vermeye başladı. Örgütün alfabetik sıraya göre dizilmiş, adlardan oluşan altı listesi var. Her altı yılda bir ilk listeye dönülüyor.




KAYNAKÇA




        

Yorumlar

  1. Gayet hoş ve bilgilendiriciydi.Teşekürler Bilim Ayısı

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuz için biz teşekkür ederiz :)
    Bizi sosyal medyada takip etmek için Anasayfadaki ikonları kullanabilirsiniz.
    Yazı konusu fikri vererek de bilgi havuzumuza katkıda bulunabilirsiniz. :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Sosyal Medyada Takip Et!