Başka Yuvalara Yumurtlayan Kuş: Guguk Kuşu

Evren içerisinde birçok canlı var ve hepsi birbirinden farklı özelliklere sahip. Bugün bilim ayımız sizlere guguk kuşundan bahsedecek. Çünkü bu hayvanın inanılmaz farklı özellikleri var. İşte tüm bu özellikler ve daha fazlası…


guguk kuşu, kuluçka asalağı, yumurtasını bırakma












Bu uzun ve sivri kanatlı, uzun kuyruklu ve uçabilen kuşlar neredeyse tüm kıtaların (Antarktika hariç) ormanlarında yaygın halde görülebilir.

Bazıları göç de eder. Hoş ötüşlerinden dolayı bu kuşlara "guguk" adı verilmiştir.

Bu güzel ve alımlı kuşlar, insanlar için zararlı böcekleri yemektedirler.

Bazen menülerinde yılan, kuş ve bazı küçük kemiriciler de bulunabiliyor.

Yumurta asalağı olarak da bilinirler. Bu türler "kuluçka asalağı" olup, yumurtalarını başka kuşların yuvasına bırakır, böylece yavru bakımını üvey anne ve üvey baba üstlenir. 

başka yuvaya yumurta, kuluçka asalağı












Guguk kuşu, yuva sahibinin kısa bir ayrılışında yuvadaki yumurtalardan birini yer ve kendi yumurtasını orada yumurtlar. 

Guguk kuşu, yuva sahibinin kuluçkası esnasında yuvayı iyice gözler. 

Yuva sahibi kuşun yuvası fırtınadan dağılır veya üvey anne yırtıcı bir kuş tarafından öldürülürse yumurtayı başka bir yuvaya taşır. 

Guguk kuşunun iri yapısı olmasına rağmen yumurtası oldukça küçüktür. 

Guguk kuşu, gerektiğinde yumurtayı boğazında taşıyabilir. 

Ama bazı kuşlar yumurtalar arasındaki farkı anladığı ve sonra bunları yuvadan attığı için guguk kuşları yumurta taklitçiliği yaparlar. Örneğin, guguk kuşu kendi yumurtasına benzer yumurtlayan bir kuşun yuvasına yumurtasını bırakır ve yavru guguk kuşlarının yaşama şansı artar.     
            
Guguk yavrusu, 12 gün sonra genellikle üvey kardeşlerinden önce doğar. 2 – 4 gün içerisinde yavru guguk henüz kör ve tüysüzken, üvey ebeveynlerin getirdiği yemeği yuvanın asıl sahibi yavrularla bölüşmemek için diğer yumurtaları akrobatik hareketlerle tek tek atar. 

başka yuvaya yumurta, kuluçka asalağı, yumurtayı aşağı atma

















3 hafta sonra genellikle üvey annesinden büyük olan yavru guguk, 6 hafta beslendikten sonra yuvayı da dağıtarak eş aramaya çıkar. Fakat bunu tüm guguklar yapmaz. Bunu yapan yumurta asalağı olan guguklardır. Yumurta asalakları genellikle Eski Dünya Kıtaları'nda (Asya, Avrupa, Afrika) yaşar. Yeni Dünya Kıtaları'nda (Kuzey ve Güney Amerika, Antarktika, Okyanusya) yaşayanlar yumurta asalağı olmayan guguklardır ve bu guguklar yavrularını sahiplenip, onlara bakar.  




KAYNAKÇA

Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!