Esnerken Neden Gözümüzden Yaş Gelir?

      Göz yaşı denildiğinde genelde insanların aklına ağlamak gelir, fakat bu yaş gelmesi olayı sadece ağlamakla alakalı değildir. Sevinçten, soğuk havalarda göze bir şey kaçtığında, soğan doğrarken, çok acı bir şey yendiğinde hatta esnerken bile gözden yaş gelir. Peki esnediğimizde neden gözümüzden yaş gelir? Bu olayın bilimsel açıklaması nedir? İşte tüm merak ettikleriniz bu yazıda...


                   
Göz yaşı


Ruhsal nedenlerle  gözyaşı dökmenin dışında fizyolojik nedenlerle mutlaka gözü rahatsız eden bir durum vardır ve göz kendini yıkayarak bu durumdan kurtulmak ister. Gözyaşı, gözün saydam tabakası önünden akarken gözü temizler, yağlar ve antiseptik (enfeksiyon ve çürümeyi önleme amacıyla canlı dokuya uygulanan mikrop karşıtı maddedir) görevi yapar. Göze girip rahatsız eden şeyler her zaman dışarıdan görülmeyebilir. Örneğin, sigara dumanı dolu bir yere girildiğinde  dumanı oluşturan çok  küçük mikroskobik parçacıklar ve kimyasallar gözü rahatsız ederek sulanmasına sebep olur.


Göz yaşları, esneme


   Aslında gözlerimiz sürekli gözyaşı salgılar. Bunlar göz kırpılması sayesinde gözün nemli kalmasını sağlar.Bunlar "Temel Gözyaşları"dır. Göz yaşları göze iki kaynaktan iner:

      1- Her bir göz kapağının dış üst köşesindeki gözyaşı bezlerinden gelir. Buradan gelen gözyaşı ise daha çok ağlandığında ve göz bir şeyden rahatsız olduğunda akanlardır.

      2- Göz kapaklarının altında göz küresi ile göz çukurunun birleştiği yerdeki hücrelerden gelir. Buradan gelen gözyaşı gözü otomatik olarak yıkayan ve nemli tutan esas (temel) gözyaşlarıdır.

      Gözde, hücrelerde ve bezlerde üretilen ve depolanan gözyaşı sıvısı, gözyaşı kanalları denilen incecik borularla gözün içine aktıktan sonra her iki gözün köşesindeki ikişer kanal (dreyn kanalları) vasıtasıyla burna boşaltılır.

Alt göz kapağı aşağı çekilince gözün iç köşelerinde görülebilen iğne ucu deliği gibi iki siyah nokta, küvetteki boşaltma deliklerine benzer şekilde gözde biriken suyu burna boşaltan dreyn kanallarının başlangıç noktalarıdır. Eğer çok fazla ağlanırsa  ve bu kanallar suyu taşıyamazsa taşan gözyaşları yüzden, yanaktan aşağı doğru süzülürler. Ağlandığı zaman burnun akmasının sebebi  de kanallar yolu ile burna taşınan gözyaşı sıvısının buradan gelmesidir.

Esnerken Neden Gözümüzden Yaş Akar, Esnerken Gözyaşı, Esnerken Ağlamak, Gözden Yaş Akması,

Esnerken Gözden Yaş Gelmesi

Gözyaşı sisteminde her şey  gözyaşı bezlerinde başlar. Tıp otoriteleri, esneme anında da,  ağız genişçe açılıp derin bir nefes alınırken, (zaten kapalı ağızla esnemek imkansızdır) yüz kaslarında oluşan burulma ve bükülme  hareketlerinin gözyaşı bezlerine yaptığı baskı sonucunda gözyaşının aktığını, bu sıvının gözün kısılması dolayısıyla girişi kapanan dreyn kanallarından burna akmayıp, gözün dışına taştığını ve ağlıyormuş gibi bir görüntü oluştuğunu söylüyorlar.




Yani esnerken gözümüzden yaş gelmesinin sebebi, derin bir nefes alırken gözyaşı bezlerine gözlerimizi kısarak baskı uygulayıp dreyn kanallarını kapattığımız için gözyaşı direkt olarak gözümüzden taşar.

Ayrıca "Soğan Doğrarken Neden Gözümüz Yaşarır?" başlıklı yazımıza buradan göz atabilirsiniz.



KAYNAKÇA
http://www.gereksizbilgi.com/esneyince-nicin-gozumuz-yasarir/
https://eksisozluk.com/esnerken-gozun-yasarmasi--683895
http://www.mynet.com/cevaplar/esneyince-nicin-gozumuz-yasarir/5736853

Yorumlar

Sosyal Medyada Takip Et!